Draftsight Ortak Ağda Çalışan Cihazlarda Ağ Lisans Aktivasyon Hatası

Teknik İpuçlarıKategori: DraftSightDraftsight Ortak Ağda Çalışan Cihazlarda Ağ Lisans Aktivasyon Hatası
Eda Şahin Teknik Destek Mühendisi 4 ay önce oluşturdu

Draftsight programınızı açmaya çalışırken ağ aktivasyonu alınamadı uyarısı alıyorsanız bunun temelde iki sebebi olabilir. Birincisi lisansınızda boşta kullanıcı olmamasıdır. Yani sizin serverda 4 kullanıcılı Draftsight lisansınız varken aynı anda beş kullanıcı eş zamanlı olarak programı açıp kullanmaya çalışırsa beşinci kullanıcıda bu hatayı verecektir.

Bu hatanın ikinci sebebi ise server ile ağ bağlantınızda bir sorun olması ya da serverda lisansın kapalı durumda olmasıdır.

Draftsight network lisansları kullanabilmeniz için server cihaz ile aynı ağda çalışıyor olmanız gerekir. Kullanıcı bilgisayarlarını bağlarken aynı ortak ağda olmanıza ve port eklemenize rağmen lisansı hala çekemiyorsanız bilgisayarlar farklı etki alanlarında çalışıyor olabilirler.

Bunu kontrol edebilmek için önce server cihazın etki alanına bakalım. Bunun için  bu bilgisayar içerisinde sağ tıklayarak özellikler’e giriyoruz.

Açılan sayfada Bilgisayar adı, etki alanı menüsü altından Etki alanının ismine bakalım.

Aynı alana kullanıcı cihazı üzerinden gidelim ve birbirleri ile aynı etki alanında çalıştıklarından emin olalım.

Server ve kullanıcı cihazları farklı alanlarda çalışıyor gözüküyorsa aşağıdaki işlemleri yaparak ortak etki alanına dahil edebilirsiniz.

Kullanıcı cihazı üzerinde ayarları değiştir’e tıklıyoruz.

Sistem özellikleri panelinde Bilgisayar adı sekmesi altından bilgisayar etki alanını değiştir ibaresine tıklıyoruz.

Açılan paneldeki çalışma grubu sekmesini server ile aynı olacak şekilde değiştiriyoruz. Burada ortak bir etki alanı içerisinde çalışılıyorsa bu şekilde de bağlantı sağlanabilir.

Tekrar kontrol edilierse ortak ağda ve ortak çalışma grubunda olduğunuzda CMD üzerinden ping atabildiğinizi görebilirsiniz.

Server cihaza ping atabilmek için CMD içerisinde komut satırına ping “server ip’si”ni yazabilirsiniz.

Resimdeki gibi bir ekran gördüğünüzde sağlıklı şekilde ping atabiliyorsunuz demektir. Ping atmakta bir sorun olmadığında Draftsight’ın açılmasında da bir problem kalmamış olacaktır.