Doğal Frekans ve Bükülme Analizi Simetri Fikstürü

Teknik İpuçlarıDoğal Frekans ve Bükülme Analizi Simetri Fikstürü
Tevrat Alan Teknik Destek Mühendisi 4 ay önce oluşturdu

Simetrik yapıları modellerken simetri ilkesine başvurarak modelin boyutunu azaltmak yaygın bir uygulamadır. Modellenen yapının yarısının hala yapının diğer yarısına bağlıymış gibi davranmasını sağlayacak şekilde simetri düzleminde uygun serbestlik koşulları uygulanır.
Simetri sınır koşulunun doğası, bir yapının simetri düzlemi etrafında simetrik olarak deforme olması gerektiği anlamına gelir. Bu normalde yapısal geometrinin simetrik olmasının yanı sıra yüklemenin de simetrik olması gerektiği anlamına gelir. Çoğu analist doğrusal statik problemlerde simetri kavramından memnun olsa da deneyimler bunun doğal frekans ve bükülme analizi açısından mutlaka geçerli olmadığını göstermektedir.

Simetrik yarım modeller burkulma ve doğal frekans analizi için kullanılabilir ancak bu, doğrusal statik analiz için olduğu kadar basit değildir.
Simetrik sınır koşullarına sahip bir simetri modeli yalnızca simetrik burkulma ve titreşim modlarını verecektir. Antisimetrik modları elde etmek için, yapının geometrik simetri düzlemine uygulanan antisimetrik sınır koşullarıyla modeli ikinci kez çalıştırmak gerekli olacaktır. Büyük modeller için simetri yaklaşımını kullanmak daha iyi olabilir çünkü yarım modeli iki kez çalıştırmak genellikle tam modeli bir kez çalıştırmaktan daha hızlı olacaktır.

Antisimetrik sınır koşulları, simetrik koşulların tam tersidir; simetrik durumda sabit olan herhangi bir serbestlik derecesi artık serbesttir ve serbest olan serbestlik dereceleri artık sabittir.
Aşağıdaki örnek bunu göstermektedir. Hem simetrik hem de antisimetrik model çalıştırılır ve sonuçlar tam modelle karşılaştırılır. Tablo doğal frekansları içerirken rakamlar ilk 10 modu göstermektedir.