SOLIDWORKS Flow Simulation Fan Tanımlamasında Yapılmaması Gerekenler

SOLIDWORKS Flow Simulation içerisinde birçok yapıyı kendi kütüphanesindeki bileşenler üzerinden tanımlayabilmekteyiz. Bu tanımlama fan bulunan sistemler için de geçerli olup, bu fan yapılarını otomatik şekilde tanımlamanızı sağlayan bir kütüphaneye sahip olan Flow Simulation ile şayet kullandığınız fan yapısı kütüphanede yer almıyorsa kendi fan yapınızı hızlı ve kolay bir şekilde kütüphaneye tanımlayabilmektesiniz.

Ancak bu tanımlamayı yaparken dikkat edilmesi gereken ve yaygın olarak yapılan hatalar bulunmaktadır. Bu yazımızda bu hatalara ve doğru uygulamalarına değiniyor olacağız. Baktığımızda Flow Simulation içerisinde üç tip fan türü bulunmaktadır. Bunlar; Harici giriş fanı, harici çıkış fanı ve dahili fan olarak adlandırılır.

Öncelikle birkaç hatayı listeleyelim.

  • Doğru fan eğrisini kullanmayı ihmal etmek. Kullandığınız fan için doğru verileri kullanmanız gerekmektedir. Eğer kütüphanede yoksa, fanı tedarik ettiğiniz üreticinin teknik özellik sayfasını kullanarak Flow Simulation veri tabanında yeni bir fan oluşturmanız gerekecektir.
  • Doğru fan geometrisini kullanmanın önemini göz ardı etmek. Seçilen yüzün boyutları Mühendislik veri tabanındaki tanıma uymalıdır.
  • Diğer yüzlerle aynı düzlemde olan bir yüzü fan yüzü olarak seçin. Fan yüzü ile çevresindeki geometri arasında bir ofset olduğundan emin olun.
  • Fan yüzünde çok kaba bir mesh ağı kullanılması. Ağ, geometriyi yakalamak için yeterli olmalıdır.
  • Akışa engel teşkil eden durumlar. Fan kanatlarını modellemeyin.

Yukarı gördüğünüz gibi fan tanımlaması yaparken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bazı dikkat edilmesi gereken noktaları detaylandırabiliriz.

Doğru fan eğrisini ve/veya boyutlarını kullanmayı ihmal etmek

Anlamlı sonuçlar elde etmek için doğru fan tanımını kullanmak kritik önem taşır. Mühendislik veri tabanında çok sayıda fan bulunur ancak ihtiyacınız olan fanın dahil edilmemiş olması olasıdır. Fan dahil edilmemişse, üreticinin teknik özellik sayfasını kullanarak Mühendislik veri tabanında yeni bir fan oluşturmanız gerekir. SOLIDWORKS Flow Simulation’daki fanlarla ilgili sorunları önlemek için, bir çalışmada kullanmadan önce fanı düzgün bir şekilde tanımlamak önemlidir.

Fan tanımı için ilk kritik bilgi parçası fan eğrisidir. Üreticinin teknik özellik sayfasına başvururken fan eğrisini girin. Hem teknik özellik sayfasının hem de Mühendislik veri tabanındaki birimlerin birimlerine dikkat edilmesi gerekir.

Doğru fan geometrisini kullanmanın önemini göz ardı etmek

Fanın tanımlanmasında kullanılan geometri, Mühendislik veri tabanındaki ve üreticinin teknik özellik sayfasındaki tanıma yakın olmalıdır.

Mühendislik veri tabanındaki boyutları kullanarak eşleşen fan geometrisini oluşturun. Dış çap ve iç çap, fan yüzünü tanımlamak için kullanılan geometride doğru şekilde temsil edilmelidir.

Çevredeki yüzlerle aynı düzlemde olan bir yüz seçmek

Çevredeki yüzlerle aynı düzlemde olan bir yüz seçmekten kaçının.

Fan yüzü için geometri oluştururken, Split Line özelliği en iyi seçim olmayabilir. Split Line özelliği, çevreleyen yüzeylerden sıfır ofsetle bir yüzey oluşturur. Akış geliştiricileri, fan yüzü ile çevreleyen yüzeyler arasında bir adım veya ofset önerir. Bu, basit bir ekstrüde Kesim kullanılarak kolayca elde edilir.

Fan yüzeyinde çok kaba bir ağ kullanılması

Fan yüzü için varsayılan ağ yetersiz olabilir. Geometriyi yakalamak için yüzeyde yeterli ağ elemanı olduğundan emin olmanız ve kontrol etmeniz gerekebilir. Fanları tanımlamak için kullanılan yüzeylere ağ denetimleri eklemek gerekebilir.

Fan akışında engeller

Fan kanatlarını modellemeyin. Fan kanatlarını modellemek yalnızca Dönen Referans çerçevesi kullanıldığında gereklidir ve daha büyük bir tertibattan akışı incelemek için kullanılmaz. Fan modelinde zaten fan kanatları varsa ve bunlar fan yüzünden akışı engelleyen bir konumdaysa, kanatlar engelleyici geometriyi silerek veya keserek çıkarılmalıdır.

Yukarıda değindiğimiz noktalara dikkat edildiği taktirde SOLIDWORKS Flow Simulation içerisinde sorunsuz fan uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz.

 

Leave a Reply