SOLIDWORKS Simulation Kaynak Analizi

Kenar kaynağı analizi için ilk bölümde model hazırlama ve kaynak bağlantısı tanımlamayı gerçekleştirmiştik. Şimdi ise kaldığımız yerden yükleme ve sınır koşullarını inceleyelim.

  • Yükleme ve Sınır Koşulları

Analiz yaparken model üzerine uygulanan kuvvetler ve sınır koşulları dikkatlice belirlenmelidir. Yüklerin doğru konumlara uygulanması ve parça hareketlerinin sınırlandırılması, analiz sonuçlarının doğruluğunu etkiler. Kenar kaynak analizi yapılırken, kaynaklı parçaların maruz kalacağı kuvvetlerin eksenleri ve büyüklükleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

İlk olarak aşağıdaki görselde yer aldığı gibi sabit geometri olarak duvarımızı seçiyoruz.

Ardından yükleme olarak seçili yüzlere görseldeki gibi 100 N’luk kuvvet ataması yapıyoruz.

  • Meshleme (Sonlu Elemanlar Ağı)

Meshleme, sonlu elemanlar analizinin doğruluğunu belirleyen en önemli aşamalardan biridir. Kaynak bölgelerinde daha ince bir mesh yapısı kullanılması, gerilme birikmelerinin doğru hesaplanmasını sağlar. SOLIDWORKS Simulation, adaptif meshleme özelliği ile kritik bölgelerde otomatik olarak daha küçük elemanlar kullanabilir.

Yukarıda yer alan parçada mesh türü olarak 2 mm’lik standart mesh kullanılmıştır. Kaynak atılacak bölgelere ise localde 0,6 mm’lik mesh kontrolü uygulanmıştır. Böylece kaynak analizi için bütün yüklemeleri tamamlamış oluyoruz.

  • Sonuçların Değerlendirilmesi

Analizimiz tamamlandıktan sonra soldaki unsur ağacında Sonuçlar unsuru altında analiz sonucunda elde edilen stres, sehim (yer değiştirme), gerinim ve özellikle analizimiz kaynak içerdiği için kaynak noktalarındaki tepki kuvvetlerini rahatlıkla görebiliyoruz. Bu kuvvetleri görebilmek için sonuçlara sağ tıklayarak Kaynak Denetleme Grafiğini Tanımla komutunu seçiyoruz. Açılan pencerede seçim yaptıktan sonra grafiğimizi görüntüleyebiliriz.

Kaynak denetleme grafiği oluşturulduktan sonra boyutunu ve malzemesini belirlediğimiz kaynağın uygun olup olmadığını SOLIDWORKS Simulation bize otomatik olarak vermektedir. Bu sayede yapacağımız tasarımlarda kullanılacak kaynak boyutlarının analizi gerçeğe en yakın olacak şekilde incelenmiş olacaktır.

Kaynak denetleme grafiğinde “Dikkat Gerekli” sekmesinde kaynak bölgesi var ise mutlaka yüklemesini yaptığımız kaynağın boyutu incelenmelidir. Programın bize sunduğu tahmini kaynak boyutundan yola çıkarak bir kaynak boyutu belirlenmelidir.

 

 

Leave a Reply