CPU Çekirdek Sayısı, SOLIDWSOLIDWORKS ORKS Flow Simulation’da Mesh Oluşturma ve Çözüm Sürelerini Nasıl İyileştirir?

SOLIDWORKS Flow Simulation, 2009’da çok çekirdekli işlemleri desteklemeye başladı ancak bu destek başlangıçta sadece analizin çözücü kısmı içindi. 2014 yılında ise analizin mesh oluşturma bölümü için çok çekirdekli işlem desteğini ekledi.

 

Ayrıca bu konu ile ilgili çok sorulan sorulardan birisi de SOLIDWORKS Flow Simulation’da Hyper-Threading özelliği mevcut mu? SOLIDWORKS Flow Simulation’da Hyper-Threading özelliği çok çekirdekli işleme birlikte mevcuttur.

 

Çoklu çekirdek dediğimiz CPU’daki fiziksel çekirdekleri temsil eder ve her çekirdeğin CPU’da ayrı fiziksel alanı vardır.

Hyper-Threading ise her fiziksel çekirdeğin yanında sunulan mantıksal çekirdeklerdir.

 

Daha iyi anlaşılması için örneklemek gerekirse;

6 çekirdekli bir CPU’ya sahip bilgisayarınızda bir analizi çözümlemek istiyorsunuz.

Çoklu çekirdek özelliği ile SOLIDWORKS Flow Simulation’da analizlerinizi 6 çekirdek ile çözümleyebilirsiniz.

Aynı analizi Hyper-Threading ile çoklu çekirdek özelliğini kullanarak SOLIDWORKS Flow Simulation’da çözümlemek isterseniz 12 çekirdek ile yapabilirsiniz.

Böylelikle Hyper-Threading ile çoklu çekirdek özelliğini kullanarak analiz çözüm sürelerini, hesaplama maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.

Hyper-Threading ile çoklu çekirdek özelliğini kullanabilmeniz için bilgisayarınızın BIOS ayarlarından mutlaka aktifleştirilmiş olması gerekir. Bu hususa dikkat etmeniz gerekmektedir.

 

Bu arada Hyper-Threading ismi Intel’in kullandığı pazarlama adıdır. AMD işlemcilerde de benzer bir teknoloji mevcuttur ve ismi Simultaneous Multi-threading (SMT) olarak bilinmektedir.

 

Çoklu çekirdek ve Hyper-Threading ile çoklu çekirdek özelliklerinin kapsamı hakkında aşağıdaki görseli de inceleyebilirsiniz.

Çekirdek sayısının ağ oluşturma süresi üzerindeki etkisi

Aşağıda, mesh oluşturma işlemlerinin hangi kısımlarında Çok Çekirdekli (Parallel Computing) özelliğinin kullanıldığı ve hangilerinde kullanılmadığı (Single-Core, Single-Threaded) durumları gösteren bir görsel bulunmaktadır. Bunu inceleyebilirsiniz.

Çekirdek sayısının çözümleme süresi üzerindeki etkisi

Çok çekirdekli bir analiz çözümleme sürecinde çekirdek sayısı arttıkça hızın artacağını düşünürüz ama yüzdelik ifadede olayı irdelersek çözümleme sürelerinde işlem yükü arttıkça azalma meydana gelecektir. Başka bir ifadeyle yinelemeli bir çözümde iterasyonun çözülebilmesi için bir öncekinin çözülmesi gerekmektedir. Bunun için işlem yükü artmaktadır ve yüzdesel ifadede çözümleme süreleri 8 çekirdekten sonra stabilleşmeye başlamaktadır.

 

Ancak her zaman çekirdek sayısının yüksek olmasında fayda vardır çünkü işlem yükünü dağıtabilirsiniz. Örneğin 12 çekirdekli bir CPU’nun 8 çekirdeğini analiz çözümlemesine ve 4 çekirdeğini diğer bilgisayarınızda açık olan programların kullanımına dağıtabilirsiniz.

Ayrıca şu hususu da belirtmek isteriz. Aynı CPU’daki çekirdekler arasında gerçekleşen iletişim, iki farklı CPU’daki çekirdekler arasında gerçekleşen iletişimden daha hızlıdır.

Örneğin, 8 çekirdekli tek bir CPU, 2 adet 4 çekirdekli CPU’dan daha hızlı ve verimli olacaktır.

 

Leave a Reply