Draftsight’ta Çoklu Seçim Komutları (Smart Select -QSelect)

Cad programlarında en sık kullanılan işlevlerden biri çoklu seçimler yapmaktır. Ancak bazı durumlarda karmaşık çizimler içerisinde benzer özelliklere sahip olan unsurları bulmak zorlayıcı ve vakit kaybettirici olabiliyor. Diyelim ki içerisinde çapı 15 mm olan birden fazla daireniz var ve bunların hepsini seçmeniz gerekiyor. Büyük bir çizimde bu işlemi birkaç farklı özellik için yapmak tasarımcı için zorlu bir süreç oluşturabilir.

Peki bunu yapmanın kolay bir yolu yok mudur? Draftsight SMARTSELECT komutu ile eşit kalınlıktaki çizgilerinizi, aynı renkteki çizimlerinizi, aynı çap ya da yarı çaptaki gibi benzer çizimlerinizi tek bir komut ile seçebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey;  komut penceresi içerisine SmartSelect yazarak seçmek istediğiniz özellikleri tüm teknik resim içerisinde, hangi objeler özelinde, seçtiğiniz objenin hangi özelliği üzerinde yapmak istediğinizi belirtmenizdir.

Aşağıdaki resimde teknik resim sayfasında bulunan daireler içerisinde çapı 50 mm’ye eşit olan daireler için seçim yaptırmak için; obje seçimine daire, özellik seçimine çap, işlemci için eşittir ve son olarak değer için de 50 olarak girerek seçiminizi yaptırabilirsiniz. Ekranın sağ tarafında bulunan seçim sonuçları kısmından seçim kümesine ekle dediğinizde seçmiş olduğunuz kriterlere göre seçimleri oluşturur ve mavi olarak işaretler. Seçim kümesinden kaldır dediğimizde ise teknik resim üzerinde önce seçim yapıp açtığımız smartselect komutu ile seçimlerimiz arasından istemediğimiz objeleri kaldırabiliriz.

Seçim yaptığınız objeye göre özellik penceresi değişiklik gösterebilmektedir. Örnekteki işlemleri kendi seçimlerinize göre özelleştirerek pratik seçimler yaptırabilir ve kullanabilirsiniz.

 

Leave a Reply