SOLIDWORKS Çoğaltmaya Dayalı Bileşen Çoğaltma

SOLIDWORKS içerisinde bir çoğaltmayı başka bir çoğaltma unsuruyla bağlantılı ve eş zamanlı güncellenecek şekilde yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Özellikle büyük montajlarda cıvata, pul,

somun gibi bileşenleri tekrar tekrar montajlayıp çoğaltmak sizi çileden çıkartabilir. Bunun daha kolay bir yolu olmalı dediğinizi duyar gibiyim. İşte aradığınız yanıt “Çoğaltmaya Dayalı Bileşen Çoğaltma”.

 

Aşağıdaki resimde basit bir sac levha üzerine montajlanmış bir cıvatayı ve unsur ağacını görmekteyiz. Buradaki önemli nokta deliklerin çoğaltma ile yapılmış olması.

Eğer klasik yöntemleri kullanırsak cıvataları ya tek tek montajlayacağız ya da deliklerin arasındaki mesafelere göre aralık ve çoğaltma örnek sayısı tanımlayarak montajımı tamamlayacağım. Peki deliklerimde bir değişiklik yaptığımda cıvatalarım da bu değişikleri izleyecek mi? Maalesef HAYIR.

 

Ayrıca ben zaten unsurumu oluştururken bu çoğaltmayı yaptım. Neden cıvata için tekrar ikinci bir çoğaltma değeri ve adeti oluşturayım ki? Tüm bu sorularınızın cevabı yine bir SOLIDWORKS çoğaltma unsurunda.

 

Şimdi nasıl yapıyoruz bakalım.

Öncelikle Montaj> Doğrusal Bileşen çoğaltma altından “Çoğaltmaya Dayalı Bileşen Çoğaltma” komutuna ulaşıyoruz.

Süren unsur olarak parçamız içerisindeki çoğaltmayı ve çoğaltılacak bileşen olarak cıvatamızı seçiyoruz ve herhangi bir değer girmeden o çoğaltmaya bağlanarak çoğaltmam oluşuyor. Burada eğer parça

içerisindeki çoğaltma unsuru değişirse aynı şekilde civatalar da değişecektir.

 

Leave a Reply