Kütle Merkezi Sembolü Teknik Resim Ortamına Aktarma

Bir cismin moleküllerine etki eden yerçekimi kuvvetlerinin bileşkesinin uygulama noktasına ağırlık merkezi denir.

SOLIDWORKS ortamında parça ya da montaj tasarımı yaparken ağırlık merkezi sizin için önemli olabilir.  Bu ağırlık merkezilerini Teknik resimde görmek isteyebilir ya da ağırlık merkezinden ölçü almak isteyebilirsiniz.

Teknik resme ölçü getirmek için parça ya da montaj ortamında ağırlık merkezini tanıtmanız gerekmektedir.

Kütle merkezini eklemek için Hesapla sekmesini seçmeniz ve Kütle Merkezi komutuna tıklamanız gerekmektedir. Kütle merkezinin içerisinden Solidworks ortamına Kütle merkezi unsuru oluşturmak için igili seçeneğin önüne işaret koyun. Kütlesel özelliklerinden çıkış sağlayın.

Unsur ağacına parçamızın kütle merkezi eklenmiş bulunuyor. Göster Gizle kısmından ağırlık merkezini seçerek parçanızda ağırlık merkezinin gözükmesini sağlayın.

Eğer parça ya da montaj ortamında kütle merkezi eklemezseniz teknik resim ortamında bu özelliği göremezsiniz. Teknik resim ortamına aktardığınız parça ya da montajın model öğeleri ya da göster gizle yöntemiyle ağırlık merkezini gösterebilirsiniz.

İlk yöntem teknik resim ortamında ağırlık merkezini unsur ağacından göster seçeneği seçilmelidir. Bu şekilde parçanıza ağırlık merkezi sembol olarak eklenecektir.

Unsur ağacında ilgili parçaya gelip kütle merkezini aktif edin. Kütle merkezi parçanızın üzerine yapışacaktır.

 

Bir başka yol ise model öğelerinden teknik resime ağırlık merkezini eklemektir. Parça üzerinde bulunan bütün ağırlık merkezleri model öğeleri ile tek seferde eklenebilmektedir.

Bu işlemler sonucunda hala teknik resim ortamına ağırlık merkezi gelmiyorsa Göster/Gizle kısmından ağırlık merkezlerini göstermeyi açınız. Teknik resimde modelinizin üzerinde ağırlık merkezi yapışık olarak gelecektir. İstediğiniz gibi ölçü alabilirsiniz.

Leave a Reply