SOLIDWORKS’te 3D Tarayıcıdan Alınan Ürünü Düzenlenebilir Yapmak

SOLIDWORKS’te 3D Tarayıcıdan gelen ürünleri obj, stl, ply gibi formatlarda alarak açabiliriz. Tarayıcılardan çıkan bu modeller mesh yüzeyleri olarak çıkacak ve ilk tanımlanması grafik model olacaktır.

Grafik olarak alınan bir stl ürünü

SOLIDWORKS’de örnek olarak işleme aldığımız “stl” formatında 3D Tarayıcıdan çıkan ürünü grafik olarak açıp incelediğimizde yüzeyi mesh yapısına sahip bir formatta karşımıza çıkmaktadır. SOLIDWORKS ürün ağacında da gördüğümüz gibi grafik formatında ürün açıldığı için mesh yüzeylere dokunup işlem yapamamaktayız. Yardımcı SOLIDWORKS’de katı model açmamamıza yardımcı olacak yapıya getirme için öncelik bunun gibi çok fazla mesh yapısına sahip olan ürünleri sadeleştirmek olacaktır.

Scan to 3D

Öncelikle Solidworks eklentilerden “Scan to 3D” eklentisi aktifleştiriyoruz. Aktifleştirdiğimiz “Scan to 3D” eklentisi ile mesh düzenlemesi yapabileceğiz. Aktifleştirdiğimiz eklenti ile “stl” dosyasını sürüle bırak mantığı ile Solidworks üzerine bırakalım.

Scan to 3D ile ürünü açtığımız da mesh yapısında açıldığı unsur ağacında görünecektir. Unsur ağacında mesh üzerinde Mouse sağ tık yapıldığında çıkan menüden “Mesh Hazırlık Sihirbazı” komutunu seçelim.

Mesh Hazırlık Sihirbazı

Açılan mesh hazırlık sihirbazı ile mesh yapısını daha sade hale getirme işleminde bulunacağız ve genel olarak toplam mesh sayısı 100.000 mesh adedinin altına indiğinde sağlıklı çalıştığı görülmüştür. İlerleme butonu ile adımlara başlıyoruz ve her alanda işlemleri yapıyoruz.
Adım1 de mesh oryantasyonu ile origin konumu tanımlanabilir istenirse tanımlama önemli değilse hiçbiri diyebiliriz.
Adım2 de gürültü giderme işlemi ile bir miktar mesh adedini düzenleriz. Orijinal mesh boyutu 842.440 olarak görülmekte ve gürültü giderme ile bu değerin 841.346 mesh adedine düşülrülmüştür.
Adım2 de boş alanlarda silinmesi istenen boş modeller varsa kement yöntemi ile seçim yapılarak silinebilir.
Adım4 de mesh basitleştirme adımı olarak en önemli adımdır burada 841.326 adet olan mesh “Azaltma Miktarı” 90 oranında girilerek toplam 84.132 adede düşürülmüştür.
Adım5 de “Pürüzlülük” ayarları yapılarak pürüzlü yüzeyler düzenlenmeye çalışılır.
Adım6 da ise otomatik boş olarak taramadan çıkan delikli yapıları doldurur.

Mesh Düzenleme Sonrası

Adım6 dan sonra ilerleme yaptırılarak karşımıza gelen adımla direk onaylayalım ve mesh yapısı düzelmiş ürünümüzü görelim daha görülebilir durumu gelmiş bir duruma gelen ürünümüzü tekrar farklı kaydet yapıp stl formatında kaydedelim. Bu işlemden sonra Solidworks de “Scan to 3D” eklentimizi kapatalım.

Seçeneklere de Al Ayarları

Bir sonraki adım olarak “Seçeneklerde” “Al” ayarlarında olan STL/OBJ/OFF/PLY/PLY’ dosya formatlarını alma ayarlarında Farklı al ayarının Katı Gövde ayarında olduğundan emin olalım. Çünkü standart ayarlarda bu bölüm “Grafik Gövdesi” ayarında aktif gelmektedir. Bu ayar işleminden sonra Solidworks de Dosya “Aç” butonun dan yeni kaydettiğimiz stl dosyasını açalım.

Düzenlenebilir Tarama Ürünü

3D Taramada çok adetli mesh olarak alınan bu ürünü önce sadeleştirdik sonra Solidworks katı model olarak açabiliyoruz. Artık açılan üründe yüzeylere dokunup çizim açabilir işlem yapabiliriz.
Çok adetli mesh yapısında iken açamaya çalışmak hatalara ve kapanmalara yol açacağı için sizlerde bu yöntemde tarama ürünlerinizi açarsanız daha sağlıklı ürün elde etmiş olursunuz.

Leave a Reply