SOLIDWORKS Kütlesel Özellikler Atalet Momenti

SOLIDWORKS komut yöneticisi Hesapla kategorisinden erişebildiğimiz Kütlesel Özellikler komutu ile tasarladığımız parça ve montaja ait birtakım bilgiler elde edebiliyoruz.

Bu bilgilerden Atalet ile ilgili olan bölümler genelde daha spesifik bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Aşağıdaki görselde yer alan işaretlemelerdeki terimlerin ve ifadelerin açıklamaları ile bu penceredeki atalet çıktılarını daha rahat yorumlayabilirsiniz.

1.İŞARETLEME:

Birincil Atalet Ekseni: Kütle merkezinden geçen asal eksenlerdir. (Ix, Iy, Iz)

Birincil Eylemsizlik Momenti: Asal eksenlerden biri etrafında döndürülürse Temel eylemsizlik moment değerleridir. (Px, Py, Pz)

 

2.İŞARETLEME:

Atalet Momenti: Atalet momentinin herhangi bir fiziksel anlamı yoktur. Fakat mekanikte, bir kirişin eğilmesinde, bir milin burulmasında, bir makina veya yapı elemanının herhangi bir kesitindeki gerilmelerin hesaplanmasında atalet momenti kullanılır.

 

“Kütle merkezi baz alınmıştır ve çıktı koordinat sistemi ile hizalanmıştır.”

Koordinat sistemi, parçanın ya da montajın orijinal orjinini baz almaktadır.

Çıktı koordinat sistemi ise ekstra olarak oluşturulmuş bir koordinat sistemini içerir.

Bu ne anlama geliyor? Eğer parça ya da montajınızda herhangi bir ekstra koordinat sistemi oluşturulmamışsa çıktı koordinat sisteminiz orijinal orjindeki koordinat sistemini baz almaktadır.

3.İŞARETLEME:

Atalet momentleri Çıktı koordinat sisteminden alınmıştır.

Ixx, Iyy ve Izz ifadeleri 3×3 lük matrisler, atalet tensörlerini temsil ederler. Bunlar köşe değerlerdir yani asal eksenlerdeki eylemsizlik momentlerini temsil ederler.

Örneğin, 1 numaralı alandaki Px, Py ve Pz değerleri ile 2 numaralı alanda yer alan Lxx, Lyy ve Lzz değerlerinin aynı olduğuna dikkat edin.

Peki buradaki diğer değerler yani köşe olmayan değerler sıfır olabilir mi? Evet olabilir ama olmayadabilir. Eğer sıfır değilse ne anlama gelir?

Eğer sıfır değilse, nesnenin sallanmasına neden olacak bir eksen dışı tork veya hızlanma bekleyebiliriz; saf bir rotasyon değildir. Sallanmayı önlemek için dengelenmiş bir araba tekerleği düşünebiliriz.

Eğer sıfırsa, simetrik olarak dengelenmiş diyebiliriz.

Örneğin buradan elde edilen atalet momentleri burkulma el hesaplamalarında da kullanılabilir.

Leave a Reply