SOLIDWORKS Montajlar’da Delik Sihirbazı Kullanımı

 

Birbiriyle birleştirilecek montajdaki parçalarınıza parça parça girerek delik eklemek çok uzun bir işlemdir. Bir montajın tek tek parçalarında bir dizi delik oluşturmak için delik serilerini kullanabilirsiniz. Delik serisi, montajın bileşenlerinde delik unsurları oluşturan bir montaj unsurudur. Yeni delikler oluşturabilir veya mevcut delikleri kullanabilirsiniz. Delik ekseniyle kesişen montajdaki aktifleştirilmemiş her bileşen boyunca bir delik serisi uzanır (bileşenlerin birbirine dokunması gerekmez).

 

Delik serisinin sonunu Delik Serisi (Son Parça) PropertyManager’ında Son Bileşen altında belirtebilirsiniz. Diğer montaj unsurlarının aksine delikler, harici olarak referans alınan unsurlar olarak ayrı parçalarda bulunur. Bir montaj içindeki bir delik serisini düzenlerseniz, tek tek parçalar değiştirilir.

Montaj ortamında “Montaj > Montaj Unsurları > Delik Dizisi” sekmelerini takip edin.

Komutu seçtikten sonra sol bölmede, aktif hale gelen bir diyalogumuz var. Bu diyaloğu kullanarak deliklerimizin konumlarını bulabiliriz. Delikleri, yeni delikler oluşturmak için bir çizimle veya parçalardan birinde mevcut bir delik unsuruyla konumlandırabilirsiniz. Bu örnek için “yeni delik oluştur” seçeneğini seçeceğiz. Birden fazla noktaya uygulanacaksa, bu noktaları da tek komut ile seçebilirsiniz.

 

İkinci sekme bizi Delik Sihirbazı delik tipi seçimine getirecektir. Bu sekmede delik başlangıç ​​tipini, havşa, oluklu vs. olarak seçebiliriz. Ayrıca standardı, tipi, boyutu ve sığdırma seçeneklerini de seçebilirsiniz. Ayrıca üst boşluk, havşa özelleştirmesi ve özel boyutlandırmaları da buradan seçimini yapmanız mümkündür.

Üçüncü sekmede orta deliğimizin ne olacağını tanımlayabiliriz. Girişten bağımsız olarak delikleri değiştirebilirsiniz. Bunu bir delik veya yuvaya ayarlayabiliriz ve başlangıç ​​deliğine göre otomatik boyut seçimini kaldırırsak farklı bir boyut seçebiliriz.

Son sekme, deliğin son durumunu belirlemektedir. Ortadaki gibi, uç delik için ısmarlama bir boyut veya tip ayarlayabiliriz. Burada öncekinin ölçülerini de kullanabiliriz. Bu alan, unsuru tamamlayabilmeniz için son bileşeni seçmenizi gerektirir. Bitiş koşulu için seçenekler şunlardır: Tümüyle, Kör, Yüzeye Kadar ve unsurun sonuna bir havşa ekleme seçeneği.

Seçimler sonunda onaylayarak, komutun uygulanmasını sağlayabiliriz.

Tüm deliklerin oluşturulmasından sonra referanslarını kontrol edelim:

Montajı bir montaj seviyesi unsuruyla düzenlediğimiz için, parça dosyaları bu değişikliği yansıtacaktır.

Ek olarak:

  • Delik serilerini, her örnek parçanın ayrı bir konfigürasyonu olmadığı sürece, aynı parçanın birden fazla örneği olan montaj bileşenlerinde kullanamazsınız.
  • Ayrı bir parçadaki bir delik serisi deliğin parametrelerini düzenleyemezsiniz (unsuru temel almadığınız sürece). Ancak, deliği silebilir veya gizleyebilirsiniz. Montaj bağlamında deliğin parametrelerini düzenlemek için montaja gidin ve delik serisini düzenleyin.

 

Leave a Reply