SOLIDWORKS Montajda Featuremanager Tasarım Ağacı

SOLIDWORKS’de montaj yaparken eklediğiniz parça ve bileşenlere ilişkiler vererek montaj içerisindeki konumlarını ayarlarız. Peki biz bu parçaları eklediğimizde unsur ağacında, parça isminin başına eklenen (-), (+), (f), (?) gibi işaretler neyi ifade eder?

Örneğin aşağıdaki montaja bakalım. Montaj içerisinde iki adet bileşenimiz mevcut. Bu bileşenlerin bir tanesinin başında (f) sembolü bulunurken diğerinde (-) sembolü bulunuyor.

 

(f) Parçanın montaj içerisinde sabitlenmiş olduğunu gösterir. Montaj içerisine eklediğiniz bir parçanın sabitlenmesi için iki yöntem vardır. Bunlardan birincisi; parçayı montajın içerisine eklerken ekranda açılan sol paneldeki yeşil tik ile onaylayarak montaja eklemektir. Bu şekilde eklendiğinde parça montaj ekranında sabit olarak gelir.

İkinci yöntem ise parçayı içeri aldıktan sonra featuremanger tasarım ağacında unsur ismine sağ tıklayıp sabitle olarak seçmektir. Sabitlenmiş bir parçayı hareketli hale getirmek için ise yine parça üzerine sağ tık yaparak yüz komutunu seçebiliriz.

(-) sembolü eklenen parçanın tam tanımlı olmadığı anlamına gelir. Yani bu unsur üzerinde eklenmesi gereken birkaç ilişkiniz eksik kalmış olabilir. Üstteki örnekte görebileceğiniz gibi tam tanımlı olamayan bir unsura sabitlik ilişkisi eklediğimizde, unsuru (f) olarak dönüştürdüğünü görebiliyorsunuz.

(+) Montaj unsurunun aşırı tanımlı olduğu anlamına gelirken, (?) ikonu parçanın çözümlenemediği anlamına gelir.

Bu ikonlara bakarak siz de montajlarınızı daha hızlı şekilde inceleyebilir ve eksik ya da fazla tanımlanmış ilişkilerinizin hangi unsurlara ait olduğunu bulabilirsiniz.

 

Leave a Reply