Montajlarınızda Çarpışma Olup Olmadığını Kontrol Etme

 

Büyük ve riskli bir projede çalışıyorsunuz ve hata yapma olasılığınız biraz düşük. İki parça arasında döndürme ve çevirme sırasında bir çarpışma var mı kontrol etmeniz gerekmektedir. SOLIDWORKS içerisinde bunu sizin yerinize basit seçimler ile yapabilecek bir komut bulunuyor.

 

Yazılım, tüm montajla veya seçili bir grup bileşenle olan çarpışmaları algılayabilir. Seçili bileşenler için veya seçili bileşenlerle olan montaj ilişkilerinin bir sonucu olarak hareket eden tüm bileşenler için çarpışmaları bulabilirsiniz.

 

Fiziki Dinamikler, Çarpışma Algılamada montaj bileşenlerinin hareketini gerçekçi biçimde görmenizi sağlayan bir seçenektir. Fiziki Dinamikler etkinken bir bileşeni sürüklediğinizde bileşen, dokunduğu bileşenlere bir kuvvet uygular ve bu bileşenler serbest hareket edebiliyorsa onları hareket ettirir.

Yukarıdaki örneği baz alırsak 1 ve 2 numaralı parçaların çarpışmalarını kontrol edelim.

Montajlar sekmesinden yapacağınız işleme göre “Bileşeni Taşı” veya “Bileşeni Döndür” seçeneğini aktifleştiriyoruz.

Bileşen özellikleri içerisinden “Çarpışma Algılama” seçeneğini seçiyoruz. Aralarını denetle kısmından “Bu Bileşenler” arasında diyerek aralarında çarpışma kontrol edeceğimiz 1 ve 2 numaralı parçalarımızı seçiyoruz.

 

3 numara ile gösterilmiş Sürüklemeye Devam Et” komutu çalıştırılarak aşağıdaki örnek gibi sürükleme işlemi yapılıyor. Sürükleme esnasında hangi noktada çarpışma algılanırsa vurgulama ile bunu bildiriyor. Sürüklemeye devam ederseniz temas sonrası içeri girmeye devam eder.

Sürükleme altındaki komutları incelediğimizde;

  • Başka bir objeye değdiğinde bileşenin hareketini durdurmak için Çarpışmada Dur‘u seçin.
  • “Yalnız Sürüklenmiş Parça” seçeneği ile parça çarpa algılandığında durur ve daha fazla ileri gidemez.
  • “Yüzleri Vurgula” seçeneği taşıdığınız yüzlere temas eden yüzleri vurgular.
  • “Ses” seçeneği vurgulama algıladığında ses çıkarır ve sizi uyarır.
  • “Karmaşık yüzeyleri yoksay” seçeneği çarpışmaları yanlızca yüzey tiplerinde algılar.
  • “Bu konfigürasyon” seçeneği çarpışma algılama komutunda çalışmaz. Yalnızca bileşen döndürme ve taşımada işlem yaptırır.

 

 

Leave a Reply