SOLIDWORKS Nonlineer Malzemeler İçin Gerilme-Gerinim Eğrisi

Bir malzeme elastik bölgede lineer davranış sergilerken, plastik bölgeye geçtiğinde artık davranışı lineerlikten çıkarak parabolik bir eğri halinde ilerlemektedir. Durum böyle olunca SOLIDWORKS Simulation içerisinde de bu durumu malzeme modellemesinde yansıtmamız gerekmektedir. Bunun için başvurduğumuz yöntem ise Gerilme-Gerinim eğrisi tanımlamaktır. Bu eğriyle beraber malzemenin plastik bölgeye geçmesiyle tahrik yükü altındaki davranışını daha doğru şekilde modellememize imkan sağlamaktadır.

Gerilme-Gerinim eğrisini malzeme kütüphanesinde ilgili malzeme üzerinde uygulayabilmekteyiz.

Bu eğriyi hem manuel olarak oluşturabilir hem de içeri import edebiliriz.

Gerçek gerilim/gerinim ve Mühendislik gerilimi/gerinimi

Bir Gerilim-Gerilme Eğrisi tanımlanırken, aşağıda tanımlanan farklı gerilim ve gerinim türleri kullanılabilir:

 

  • Mühendislik Stresi (veya Nominal Stres), uygulanan yükün malzemenin orijinal kesit alanına bölündüğü yerdir.
  • Gerçek Gerilim (veya Cauchy Gerilimi), uygulanan yükün, yük altında zamanla değişen gerçek kesit alanına bölündüğü yerdir.
  • Mühendislik Gerinimi (veya nominal gerinim), bir malzemenin çekme kuvveti altındaki son uzunluğunun, malzemenin çekme gerilimi altına yerleştirilmeden önceki orijinal uzunluğuna bölümüdür. Bu tür gerinim yalnızca küçük yer değiştirmeler için doğrudur (bu gerinimin hala doğru olduğu durumda yaklaşık uzunluk yüzdesi %5 yer değiştirme ve daha düşüktür).
  • Gerçek Gerinim (veya Logaritmik Gerinim), mevcut uzunluğun orijinal uzunluğa bölümünün doğal logaritmasıdır. Bu tür gerinim, Mühendislik Gerinimi artık çok büyük yer değiştirmelerde geçerli olmadığında kullanılır.

Artık bu değerler tanımlandığına göre aşağıdaki tablo her bir değerin ne zaman kullanılması gerektiğini özetlemektedir.

 

Leave a Reply