SOLIDWORKS EKSİK SINIRLANDIRILMIŞ GÖVDELERİN TESPİT EDİLMESİ

Yapısal bir analiz gerçekleştirmek istediğimizde biliyoruz ki analizler FEM (Finite Element Method) yöntemi ile çözümlenerek sonuçlar bizlere yansıtılmaktadır. Bu matematiksel çözümleme temel olarak aşağıdaki denklem çözümlemesiyle olmaktadır.

Formül yaptığımız analiz türüne göre şekillense de temelinde tüm yapısal analizlerde sisteme uygulanan tahrik yükü sonucu sistemin göstermiş olduğu tepki sonucu inceleme gerçekleştirmekteyiz.

Bundan dolayı analiz kurgusunda da tahrik yüküne karşı sistemin karşılık verebilmesi ve gerçek dünyadaki hareket ve bağlantı durumlarını tanıtmak için sınır koşulları tanımlamaktayız. Bu tanımlamaları yaparken kompleks sistemlerde gözümüzden kaçan sınır koşulları olmaktadır.

Gözden kaçan ya da sistemin analiz için yeterli sınırlandırmaya sahip olup olmadığını incelemek için SOLIDWORKS Simulation ürünü içerisinde “Eksik sınırlandırılmış gövdeler” komutu bulunmaktadır.

Bu komuta komut satırından Tanılama Araçları>Eksik sınırlandırılmış gövdeler diyerek oluşabilmekteyiz.

Komuta giriş yaptığınızda direkt hesapla diyerek programında sistemi denetlemesini sağlıyoruz.

Hesaplama sonucunda SOLIDWORKS tüm eksenlerde sistemin eksik sınırlandırılmış unsurlarını sıralamakta ve animasyon olarak bizlere göstermektedir. Sonuçlara göre eksik sınır koşullarını tamamlayabiliriz.

 

Leave a Reply