Ölçülendirme Kutusu İçeriği

Ölçülendirme kutusu, çizimlerimize ölçülendirme atarken kullandığımız kullanışlı bir araçtır ve içinde fark etmediğimiz birçok yardımcı unsur barındırır. Bugün sizlere ölçülendirme kutusu içerisinde bulunan ama az kullanılan unsurlardan bahsedeceğiz.

 

Ölçülendirme kutusu, çizimimize yeni bir ölçü atarken ya da var olan bir ölçüye çift tıkladığımızda karşımıza çıkar. Bu kutu içerisinden çizgisel parametrelerimizi düzenleyebiliriz. Bu kutu içerisindeki unsurlara göz atalım.

Ölçü değeri

Ölçü değeri, ölçülendirme kutusunun temel işlevini yapar.  Girdiğiniz ölçü ilgili bölüme atanarak güncellenir.

Spin Kutusu

 

 

 

 

 

 

 

Spin Kutusu, ölçülendirmenizi belirlediğiniz değerlere göre arttırmaya ve azaltmaya yarayan yardımcı oklardır. Artış ve azalış değerlerini “Seçenekler”>> “Değer Kutusu Artışı” bölümünden düzenleyebilirsiniz.

Spin Artışını Sıfırla

Spin Artışını Sıfırla, artış miktarını hızlıca değiştirmemize yaran bir araçtır. Spin artışını sıfırlama aracına bastığımızda çıkan ekrandan artış miktarımızı seçebilir ya da istediğimiz değeri yazıp enter’a basarak değerimizi ekleyebiliriz.

 

Yeniden Oluşturma

 

Yeniden Oluşturma kutusu, ölçülendirme kutusunu kapatmadan girdiğimiz değer ile tasarımımızı yeniden oluşturmamıza olanak sağlar.

Ölçülendirmeyi Terse Çevirme

Ölçülendirmeyi Terse Çevirme aracı, girdiğimiz değeri negatif ya da pozitif olarak çevirerek çizgimizin yönünü değiştirmemizi sağlar.

 

Ölçü adlandırma

Ölçü adlandırma aracı, ölçümüzün ismini değiştirmemizi sağlar. Bu sayede ölçü ismini özelleştirebilir ve özel özellik ve denklemler oluştururken bu ismi kullanabilirsiniz.

 

Boyut adı kutusunda sadece @ sembolünün solundaki bölümü düzenleyebiliriz. Sağdaki bölüm ölçünün bulunduğu çizim unsurunun ismini belirtir. Bu ismi de unsur ağacından değiştirebilirsiniz. Ölçü adlandırma kutucuğu otomatik olarak değişecektir.

Teknik Resme Alınacak Ölçülendirmeyi İşaretle

Bu özelliği açarak ölçülendirmenizi doğrudan teknik resme aktarabilirsiniz.

 

Ölçülendirme Çarkı

Bu çarkı sağa ve sola doğru çevirerek ölçülendirmenizi spin artış miktarınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz.

 

Bu unsurlar sayesinde ölçülendirmelerinizi daha kolayca yapabilirsiniz.

 

Leave a Reply