Draftsight ’ta Otomatik Kurtarma Dosyası Nasıl Kullanılır?

Bilgisayar destekli programlarda çizim ya da tasarımlarınızı oluştururken elektrik kesintileri ya da bilgisayarda yaşanan ani kapanma durumlarında projelerinizi kaydedemeden bilgisayarınız kapanabilir ve çizimleriniz yarım kalabilir. Bu durumda ani bir kapanma söz konusu olduğundan çizimlerinizi kaydedip kurtaracak bir vaktiniz olmayabilir.

 

Data kaybını önlemek ve bu gibi durumların önüne geçebilmek için Draftsight sizin için bir otomatik kurtarma dosyası oluşturur. Bu dosya Solidworks’teki gibi standart bir uzantıda değil direkt olarak dosyanın bulunduğu kendi konumuna yazılır. Bir çizim yapıp ilk kaydı gerçekleştirdikten sonra kayıt yoluna göz attığınızda .bak uzantılı dosyanızı da görebilirsiniz. Bu dosyanın orijinal dosya ile aynı isme sahip olduğunu ve yalnızca uzantısının değiştiğini gözlemleyebilirsiniz. Orijinal dosya üzerinde herhangi bir kayıp ya da bozulma olması durumunda direkt olarak bu dosya üzerinden çizimlerinizi kurtarabilirsiniz.

Otomatik kurtarma dosyası konum örneği

Dosya konumunuzu kontrol ettiğinizde .bak dosyasının oluşmadığını mı fark ettiniz? O zaman devam etmeden önce öncelikle bir komutunuzu kontrol edelim.

 

Draftsight’ı açalım ve komut penceresi içerisinde ISAVEBAK komutunu çalıştırıp varsayılan değeri kontrol edelim. Standart kurulumda bu değer “1” olarak belirlenir ancak paylaşımlı olarak başka birisinin ayarlarını kullandıysanız ya da bu komutu daha önce değiştirdiyseniz “0” olarak karşınıza gelebilir. Varsayılan değeri “1” yapalım ve onaylayalım.

Artık .bak dosyamız da oluştuğuna göre bu dosyayı nasıl kullanabileceğimiz kısmına geçiş yapabiliriz.

Otomatik kurtarma dosyalarınızı kullanabilmek için dosyaya sağ tıklayıp yeniden adlandır diyerek “.bak” uzantısını DWG ya da DXF olarak değiştirebilirsiniz. Ekrana gelen uzantı değiştirilsin mi uyarısını onayladıktan sonra dosya formatı direkt olarak DWG olarak ekrana gelecektir. Değiştirdiğimiz dosyaya çift tıklayıp Draftsight ile açtığımızda orijinal dosyanızda olduğu gibi çalışma yapabilir ve çizime devam edebilirsiniz.

Otomatik kurtarma dosyayı örneği

 

Leave a Reply