Draftsight İçerisinde Çoklu Çizgi Atamak

Çizim programlarını kullanırken bazen uzun yoldan yaptığımız bir işlemi tek komutla ya da daha az işlem adımı ile yapabildiğimiz yöntemleri keşfetmek bizim için zorlayıcı bir faktör olabilir.  Bu kısımda çizimi başarılı şekilde tamamlayabilmek kadar ne kadar kısa sürede ve pratik şekilde yaptığımız da bizim için önemlidir.

Bu yazımızda da DraftSight’ın içerisinde bulunan ve çizimlerinizi hızlandırabileceğinizi düşündüğüm bir komuttan bahsedeceğiz. Bu komut AutoCAD içerisinde de bulunan ve kullanıcısı tarafından sevilen ML yani RICHLINE komutudur.

 

Peki bu komut ne işe yarar? Çizim yaparken eşit aralıklarla kullanmanız gereken çift çizgilere ihtiyacınız varsa ML (RICHLINE) komutu ile çizgilerinizi tek bir komut ile çekebilirsiniz. Komut pencerenizde ML komutunu çalıştırdıktan sonra çizginin başlangıç noktası için bir tıklama yapıp işleme başlayabiliriz.  Komut aktifleştikten sonra mouse ile noktaları seçtiğimizde çift çizgi olarak geldiğini görebiliriz.

Örnek Komut Uygulaması

Bu kısımda çizgilerin aralıklarını da yönetmek isterseniz ML komutunu aktif ettikten sonra komut penceresine “S” yazıp enter diyebilirsiniz. Çıkan default parametre çizgiler arasındaki mesafenizi gösterir. Burada olmasını istediğiniz yeni aralık ne ise onu girebilirsiniz. Bu aşamada komut penceresindeki seçenekleri takip ederek işlemlerinize yön verebilirsiniz. Bu seçeneklerden birini seçip devam edebilmek için, mevcut seçiminizde hangi harfin altı çizili ise komut penceresine bu harfi girerek seçiminizi sisteme tanıtabilirsiniz. Biz çizgiler arasındaki boşluğu değiştireceğimiz için Scale seçeneğinde altı çizili olan S harfini tanıtıyoruz.  Yeni parametremizi verdikten sonra tekrar ekranda bir noktaya tıklayıp çizimi başlatıyoruz.

Oluşan iki modeli yan yana kontrol ettiğimizde de sonucun değiştiğini görebiliriz.

Örnek Komut Uygulaması

Bu şekilde aralıklarınızı tekrar tekrar düzenleyerek komutu yönetebilirsiniz. Böylece çizimlerinizin katlarını eklerken zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Leave a Reply