SOLIDWORKS Birden Fazla Aynı Fazlı Akışkanın Karışım Analizi

SOLIDWORKS Flow Simulation, SOLIDWORKS analiz ürün ailesinde yer alan ve akış analizlerini gerçekleştirdiğimiz ürün olarak karışımıza gelmektedir. Bu ürün içerisinde iç ve dış akış, laminer ve türbülanslı akış modelleri, dönen cisimlerin akış analizleri, aerodinamik gibi birçok analiz türünü irdeleyebilmekteyiz.

Ürün içerisinde sıvı ve gaz formundaki birçok akışkan türünü kullanabilmekteyiz. Sahip olduğu geniş kütüphanesi ile analizimizde kullanacağımız akışkanı rahatlıkla tespit edebiliyoruz. Şayet kullanmak istediğiniz akışkan kütüphanede yoksa rahatlıkla kendi akışkanlarınızı modelleyerek analizlerinize dahil edebilirsiniz.

Tabi ki bir sistemde sadece tek tip akışkan olmasına gerek yoktur. Bir sistemde birden fazla akışkan ile analiz yapılabilmektedir. Bu sıvı+gaz gibi iki farklı tür akışkan olabilmektedir. Ancak bazı çalışmalarda tek tür ama farklı akışkanlar kullanılabilir (gaz+gaz veya sıvı+sıvı). Bu blog yazımızda aynı türde iki akışkanın olduğu bir sistemdeki analiz örneğini inceleyeceğiz.

SOLIDWORKS Flow Simulation ile aynı türde farklı akışkanları analiz edebilmekteyiz ancak üzerinde analiz gerçekleştirdiğimiz akışkanlarda faz değişimlerini maalesef inceleyemeyiz.

Örnek verecek olursak bir sistem içerisinde akışkan olarak su kullanıyorsak bu suyun buharlaşmasını maalesef SOLIDWORKS Flow Simulation ile gerçekleştiremiyoruz.

Aşağıdaki örnek videoda bütan ve propan olarak seçilen akışkanların kapalı bir sistemde akışının nasıl analiz edebileceği ve hedef olarak atamasını yaptığınız referans noktalarda nasıl akışkanların kütle dağılımlarını hesaplayabileceğinizi görebilirsiniz. Dikkat ederseniz bu hedef gibi birçok hedef atamasıyla sistem üzerinde merak ettiğimiz çıktıları elde edebilirsiniz.

 

Leave a Reply