SOLIDWORKS Treehouse İle Montaj ve Malzeme Listesi Görüntüleme

Solidworks’te tasarlamış olduğumuz montajları montaj hiyerarşisi ile görüntülemek, görüntüleme işleminde küçük resimlerle parçaları görmek ve bunun sonucunda da malzeme listesini excel ile almak için Solidworks Treehouse eklentisini kullanabiliriz.

Solidworks Treehouse ile montajlarımızda parça sayılarında, konfigürasyonlar seçimlerinde veya parçaya özel özellik ekleme gibi işlemler için Solidworks’ü açmadan Treehouse eklentisi ile işlemleri hızlıca gerçekleştirebiliriz.

Şimdi montajın görüntüleme ve malzeme listesi alam konularında bir uygulama yapalım. Öncelikle Başlat Menüsüne “Treehouse” yazarak uygulamamızı açalım.

SOLIDWORKS Treehouse

Açılan sayfada ortada yer alan ikonlar ile işlemleri gerçekleştirebiliriz. Sol bölümde şablonlar ve sağ alt bölümde de ayarlar ikonları görülmektedir.

Treehouse Montaj Açma

Öncelikle aç butonuna tıklayarak istediğimiz montaj sldasm formatından açabiliriz. Burada “1000-030” montajını açıyoruz.

Treehouse Montaj Görüntüleme

Açılan montajda yapmış olduğumuz alt montaj sistemine göre hiyerarşik olarak sıralı gelmektedir. Bu açılan sayfada alt montajları ve parçalarını, parçada kullanım sayısını ayrıca konfigürasyonunu gözlemleyebiliriz. “1000-030-001-003” kodlu parçanın 50 adet kullanıldığını görmüş oluyoruz ve “Default” konfigürasyonunun kullanıldığını tespit edebiliyoruz. Böylelikle montajımızı görüntülemiş olduk.

Treehouse Malzeme Listesi

Treehouse ile malzeme listesi almak için “Liste Görünümünde Görüntüle” ikonuna tıklıyoruz ve karşımıza montajın alt montajlı yapısı çıkıyor burada sütunlardan birinin başlığına sağ tık yapıp  “Sütun Seç” Tablosunu açıyoruz ve görüntülediğimiz sütunları özelleştirebiliyoruz. Mavi yazılı değerler konfigürasyona özel olarak eklenmiş değerlerdir. Özelleştirmeleri yaptıktan sonra çıkıp liste görünümümüzü inceleyebiliriz.

Treehouse ile Excele Malzeme Listesi Alma

İncelememizi tamamladığımız listemizde malzeme listesi olarak tüm özelliklerin yer aldığı malzeme listemizi Excel formatında almak için ekranda sağ köşede yer alan Excel ikonuna tıklıyoruz ve açılan “Excel ile Aç” penceresinde “Yapıyı Aç” seçeneği ile tüm montaj yapısını Excel’e aktarmış oluyoruz.

Malzeme Listesi

Treehouse ile sütunları özelleştirdiğimiz malzeme listesini almış olduk sizler de sütunları özelleştirerek istediğiniz şekilde malzeme listesi oluşturabilirsiniz.

 

Leave a Reply