Windows Kullanıcı Bilgileri ile PDM Girişleri Hataları

Eğer SOLIDWORKS PDM oturum girişlerinde Windows kullanıcı giriş bilgilerini kullanıyorsanız, bu içerikte bulunan hataları yaşamanız olası bir durumdur. Bu durum genelde bir kullanıcının giriş yaparken giriş bilgileri hakkında hata mesajı alması şeklinde ortaya çıkar. Bilinen en yaygın hatalar ise “Kullanıcı adı veya şifre geçersiz” veya “Girilen kullanıcı adı veya şifre yanlış” hatalarıdır.

Eğer birkaç kullanıcıdan daha fazlası (hatta tüm kullanıcılar) bu hatayı yaşıyorsa, aşağıda belirtilen adımlar geçerli olmayacaktır. Bu durum genellikle sistem çapında bir sorun, SOLIDWORKS PDM ile Active Directory arasındaki iletişimde bir problem olduğunu gösterir. Bu tür durumlarda, öncelikle etki alanı denetleyicisinin beklendiği gibi çalıştığından emin olmak için BT ekibinizle iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Ancak, sadece bir veya iki kullanıcı bu hatayı alıyorsa, bunun parolanızı yanlış yazmak dışında birkaç nedeni olabilir. En yaygın nedenini ve bunun nasıl düzeltebileceğinizi ele alacağız.

Bozuk Kullanıcı Profili

Bu hatanın tek bir profilde görülmesinin en yaygın nedeni, bozuk bir Windows profilidir.

Bir Windows kullanıcısı bir bilgisayara giriş yaptığında, Windows Kayıt Defteri’nde o kullanıcı için bir kayıt bloğu (birçok alt klasöre sahip büyük bir klasör gibi) oluşturulur. Bu girdiler, Windows ve o anda oturum açmış kullanıcıya özel yazılımlar için yapılandırma bilgilerini içerir

Ayrıca, bu profilde “LSA anahtarları” olarak adlandırılan belirli öğeler de bulunur. Sistem, hem PDM hem de diğer platformlar için kimlik doğrulama sürecinin bir parçası olarak bu anahtarları kullanır. Bu anahtarlar hasar görürse, PDM ile giriş sorunlarına neden olabilir.

Bir Windows kullanıcısı olarak SOLIDWORKS PDM’ye giriş yaptığınızda arka planda olanlar şunlardır:

  1. Kullanıcı, istemci cihazda giriş bilgilerini girer.
  2. İstemci bilgisayar, Windows kullanıcı adıyla arşiv sunucusuna ulaşır.
  3. Arşiv sunucusu, istemciye ve yerel etki alanı denetleyicisine benzersiz bir anahtar gönderir.
  4. Bu anahtar, aktif profil tarafından sağlanan benzersiz kullanıcı giriş bilgileriyle şifrelenir ve aynı şifreleme etki alanı denetleyicisinde de gerçekleşir, bu da bu giriş için benzersiz bir tanımlayıcı oluşturur.
  5. Tanımlayıcı, etki alanı denetleyicisinden şifrelenmiş tanımlayıcıyı alan arşiv sunucusuna geri gönderilir.
  6. Her iki uçtan gelen tanımlayıcılar eşleşirse, kullanıcı kasaya giriş yapmak için kimlik doğrulamasını geçer.

Kullanıcının yerel Windows profilinde saklanan LSA anahtarları, giriş sırasında şifrelenmiş tanımlayıcıyı oluşturan sürecin bir parçasıdır ve bu anahtarlar bozuksa, tanımlayıcı düzgün şekilde oluşturulamaz- bu da etki alanı denetleyicisindeki tanımlayıcı ile eşleşmeyeceği anlamına gelir. Bu, sistemin girilen kimlik bilgilerinin yanlış olduğunu düşünmesine ve hataya neden olmasına yol açar.

Burada problemin gerçekten bozuk bir profil olup olmadığını belirlemenin en kolay yolu; aynı kullanıcı kimlik bilgileriyle PDM’e giriş yapmak için başka bir Windows profili kullanmaktır. Bu, geçerli LSA anahtarlarına sahip farklı bir Windows profilinin şifreleme işini yapmasına izin verir

Diyelim ki “Armada” adlı kullanıcının bozuk bir profili olduğunu düşünüyoruz. Bunu iki şekilde ele alabilirsiniz:

Farklı bir bilgisayarda, Armada dışında bir profille Windows’a giriş yapın (bu bir sahibi olan makine ise, genellikle başka biri zaten oturum açmış olacaktır). Windows’a başarıyla giriş yaptıktan sonra, Armada’nın giriş bilgilerini kullanarak PDM’ye giriş yapın.

Armada’nın bilgisayarında, o profildeki Windows’tan çıkış yapın ve farklı bir profille tekrar giriş yapın. Ardından Armada ile PDM’ye giriş yapmayı deneyin.

Eğer makinede Armada dışında bir profil kullanarak Armada’nın PDM’e giriş yapmasına izin veriliyorsa sorun, Armada’nın Windows profilinin bozuk LSA anahtarlarına sahip olmasıdır.Bu durumda geçerli LSA anahtarlarına sahip bir profil ile bilgisayarda oturum açıldığında, PDM giriş bilgileri sorunsuzca doğrulanabilir.

Bu durumda çözüm, o kullanıcının profilini Active Directory’de yeniden oluşturmaktır. Profil yeniden oluşturulduktan sonra, kullanıcı bilgisayara ve ardından PDM’e giriş yapabilir ve kimlik doğrulama beklendiği gibi çalışacaktır. Bu, BT ekibinizin genellikle sorunsuzca halledebileceği bir işlemdir.

Leave a Reply