ARMADAWORKS’TE Malzeme Listesi Şablonuna Formül Ekleme

 

Tasarımlarımızı yaptıktan sonra oluşturduğumuz projelerin malzeme listelerinin çıktılarını özelleştirilmiş şablonlarda “Armadaworks” de malzeme listesinden alırız. Malzeme listesinde bazen toplama gibi formüllere ihtiyaç duyabiliriz. Böyle formüllerle gerekli hesaplama ya da saydırma işlemleri ile üretimi yönlendirebiliriz. Malzeme listesinin şablonuna formül eklemesi yapabilmek için bazı adımlar izlememiz gerekmektedir.

Projemizi tamamladığımız montajımızda malzeme listesi almak için “Malzeme Listesi” ikonuna tıklıyoruz ve önceden hazır olan şablonla malzeme listesi alınmış olur.

Projeden Malzeme Listesi

Standart Malzeme Listesi

Malzeme Listesi alındığına standartta gelen şablon özellikleri gelmektedir. Bu şablonda formül eklemesi yaparak proje sayısına göre toplam ağırlık belirle üzerine formül girişi çalışması yapalım. Öncelikle “C:\ArmadaWorks” yolunda olan “BOM-TR.xltx” excel şablonu formatındaki malzeme listesi şablonun açalım.

Formül Eklenmiş Malzeme Listesi

Malzeme listesi şablonun da Sağ sütuna “Proje Sayısı” sütununu ekleyip “S11” satırına proje sayısı girilmesini sağlayacağız. En sağ sütuna ise “Toplam Ağırlık (kg)” olarak ekleyip yapılacak olan proje sayısı ile “Net Ağırlık(g)” sütunu ile çarptırarak yapılacak olan proje sayısına göre toplam ağırlık hesaplanmış olacaktır.

Formül eklemesinde 13. Satırı atlayarak eklemek istediğimiz formülü 14. Sıraya eklememiz gerekmektedir. 13. Satır işlem sonunda otomatik olarak silindiği için 14. Sıraya formül ekleme işlemini yapmamız gerekir. Formül olarak =(J14*$S$11) /1000 formülünü ekeriz ve tüm sütuna formülü yayarız.

Bir sonraki işlemde formül yazdığımız kutuya hücre biçimlendirmesi yaparak hücre görünürlüğünü gizlememiz gerekmektedir. Bu işlem için hücre biçimlendirmesi yapıp “Sayı” sütununda “İsteğe Uyarlanmış” bölümüne gelip “Tür” satırına “0.0;-0.0;;@” değeri girilerek formül gizlenmiş olur ve yazılım çalışması sağlanır.

Formül Gizleme

Formül Eklenmiş Malzeme Listesi

Tekrar Solidworks’te proje açılır ve formül girilmiş malzeme listesi çalıştırılır. Böylece projede istenilen özelleştirme ve formül ile sonuç alınmış olur.  Açılan malzeme listesinde artık proje sayısı bölümüne adet girildiğinde formül çalışarak sonucun değiştiği görülür. Bu denemede proje sayısı 10 girildi ve sonucun formül olarak hesaplandığı görülmüş oldu.

 

Leave a Reply