Sac Açınım DWG Resimlerinde Çizgi Stillerinin Haritalanması

SOLIDWORKS ‘de sac levhalar üzerine çalışıyorsanız sac açınımlarını DXF veya DWG ‘ye aktarmak isteyeceksinizdir. DWG formatında aldığınız bu sac açınımlarının, çizgi stillerini dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu yöntem ile sac açılımı rahatlıkla alınabilir ve büküm çizgilerini hatasız şekilde dwg / dxf dosyasında görebilirsiniz ya da diğer bir deyişle, büküm çizgileri için DXF/ DWG Haritalama yapabilirsiniz.

SOLIDWORKS içerisinde bir geometri üzerine sağ tıklanıldığında “DXF / DWG’ ye Ver” seçeneği ile açınım alınabilir. Açınım alma komutu içerisinde “Sac Levha” ve “Büküm Çizgileri” seçilir ise aşağıdaki gibi büküm çizgileri belirtilmiş DWG çıktısı elde edilebilir.

Seçenek sekmesinde option seçeneğinden açılan ekrandan dxf çıktısının özelliklerini seçilecektir.

“Etkinleştir” sekmesi aktif olması durumunda,  parçada dxf oluşturmanız durumunda karşınıza “Dxf haritalama ekranı” oluşacaktır. Eğer bunun sürekli oluşmasını istemiyorsanız “Her kaydetme işleminde eşlemeyi gösterme” seçmelisiniz. Öncelikle Map ayarlarını yapacağımız için sadece “Etkinleştir” seçeneğini seçmeliyiz.

Dwg/Dxf  ekranında aşağıdaki şekilde ayarları yapmalısınız. Bundan sonra oluşturacağınız dxf’lerde aşağıdaki tabloda belirtilen şekilde oluşmasını istiyorsanız. ”Harita Dosyasını Kaydet” seçeneğini seçmelisiniz. Ardından  “Gözat” tıklayıp masaüstüne yada istediğiniz klasöre aynı isimde kaydedebilirsiniz. Büküm yönlerine göre farklı renklerde çizgileri belirterek yanlış bükümün önüne geçilmesini sağlayabilirsiniz.

Alınan dxf’te parçanın büküm çizgileri kesikli çizgi olarak gözükecektir. SOLIDWORKS yeniden başlatıp açtığınızda her hangi bir resmi açıp dxf seçenekleri içerisinden “Her Kaydetme İşleminde Eşleşmeyi Gösterme”  seçeneğine seçerek dwg/dxf haritalama işlemi çıkmayacaktır.

İşlem bu kadar 🙂 Makalenin hemen başında verdiğimiz video, adım adım takip edildiğinde hızlıca bu işlemi yapacağınızdan eminiz. Ancak herhangi bir sorun yaşıyorsanız bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim  adresinden ulaşabilirsiniz.

Son olarak blogda yer alan SOLIDWORKS hakkındaki diğer makaleleri de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı günler dileriz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir