SOLIDWORKS PDM ile Paketle Gönder veya Copy Tree kullanımı

SOLIDWORKS PDM ile Paketle Gönder veya Copy Tree kullanımı

SOLIDWORKS PDM Standart veya Professional kullanan müşterilermizden sıkça duyduğumuz bir soru var, Pack and go (Paketle gönder)’ mi kullanmalıyız yoksa Copy Tree’ mi ?
Bu soruya karşılık çok basit bir cevabımız var, Eğer ki dosyalarınız PDM kasası içerisinde depolanıyorsa kesinlikle PACK and GO(paketle gönder) özelliğini kullanmayın!
Her iki özelliği de kullanarak Copy tree’nin  çok daha iyi bir çözüm olduğunu aşağıda açıklayacağım.
 
PAKETLE GÖNDER KULLANILMASI
Öncelikle Paketle ve Gönder PDM ile iletişim sağlayamaz.
Sadece SOLIDWORKS ile haberleşerek, dosyaları bir araya getirir.
PDM kasası dışında bu özellik kullanışlı olabilir, fakat kasa içerisindeyken sadece bu dosyalar üzerinde çalışmıyoruz, mevcut dosyaların PDM içerisinde oluşan versiyonlarıyla beraber çalışırken Paketle Gönder’in hangi parçanın, hangi versiyonda olduğunu bilmesinin herhangi bir yolu yok.
Paketle ve Gönder’ in PDM veritabanındaki bilgileri denetlemesi gibi bir yeteneği bulunmamaktadır.
 
Aşağıda örneği görebilirsiniz;

SOLIDWORKS PDM DEPOLANMIŞ MONTAJ DOSYASI
 
Yukardaki fotoğrafta da görüldüğü üzere PDM kasası içerisinde son versiyonu alınmış Flaslight.sldasm montaj dosyası, mevcut durumda 9. versiyonda olmasına karşın, subassembly Base.sldasm dosyasının 8. versiyonunu referans almaktadır.

MONTAJ DOSYASININ 9. VERSİYONU
 
Ancak fotoğrafta kırmızı çizgi ile görülmekte olan Base alt montajın son sürümünü en sonki kasadan alma işlemi sırasında gerçekleştirdim.
Bu yüzden, lokal 6. versiyonunu beyaz boyalı olarak görmekteyiz.

MONTAJ DOSYASININ 6. VERSİYONU
 
Flashlight montaj dosyasını Paketle ve Gönder için çalıştırdığımızda, kullanılabilirlik basitçe görülmekte ve kasa içerisinde depolanmış dosyalar kopyalanmak üzere hazırlanmışlardır, fakat montaj dosyalarının doğru versiyonda olup olmadığını kontrol etmesinin herhangi bir yolu YOKTUR!

PAKETLE VE GÖNDER EKRANI
 
Eğer ki sonucu inceleyecek olursak, Flaslight montaj dosyasının 9. versiyonuna paketle ve gönder uygulamış olmamıza rağmen, referans verilmiş dosyamızın doğru versiyonuna ulaşamadık, Paketle ve Gönder ile sadece dosyanın bir lokal versiyonunu kopyaladık.
Bu durum özellikle versiyonlar arasındaki farklılıkların  göze çarpmayacak boyutlarda olması, potansiyel olarak önemli derecede bir TEHLİKE oluşturacaktır.

MONTAJ KOPYASI
 
COPY TREE KULLANIMI
Karşılaştırmak için PDM ile entegre bir şekilde çalışan Copy Tree özelliğini kullanacağız.
Copy tree dosya bilgilerini sadece SOLIDWORKS dosyalarından toplamaz, PDM veritabanını referans dosyaları için sorgular ve versiyon bilgilerini edinir.
Dosyalarınız son versiyonda olduğuna emin olmanızın yanı sıra, farklı bir versiyonunu da Copy Tree özelliği ile seçebilirsiniz.

COPY TREE EKRANI
 
SOLIDWORKS PDM Standard veya SOLIDWORKS PDM Professional kasasından dosya kopyalama işlemi yapacaksanız, her zaman Copy Tree özelliğini kullanın!
 
Hazırlayan: Barış KILINÇ
 
 

One comment

  1. Barış bey merhaba,
    Pack and go yu nasıl kapatabilirim.
    Şirket çalışanlarım çizimleri araklıyorlar pack and go sayesinde.

    Pack and go yu kapatmalıyım ki dosyalarımı almasınlar.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir