SOLIDWORKS SIMULATION İÇİN DONANIM ÖNERİLERİ

SOLIDWORKS SIMULATION İÇİN DONANIM ÖNERİLERİ

Solidworks Simulation’da özellikle kompleks etüdler için kullanmak isteyeceğiniz donanım özellikleri genel Solidworks kullanımına göre biraz daha yüksektir. Fakat şunu unutmayın ki en iyi bilgisayar bile Solidworks Simulation içinde bulunan kabuk/kiriş profilleri, simetri ve mesh kontrollerinden daha hızlı değildir.
Solidworks Simulation Donanım Hususları
Önem derecesine göre analiz etüdü yürütürken dikkat etmeniz gereken donanımlar aşağıdadır:

  1. CPU çekirdek sayısı (Tek CPU içinde)
  2. RAM – 16GB veya daha fazlası önerilir. 4x4GB yerinde 2x8GB daha iyi olacaktır.
  3. CPU hızı (GHz)
  4. CPU önbellek hızı


Bilgisayar İşlemcisi (CPU)
Bilgisayarın tüm bileşenleri birlikte çalıştıkları için önemlidir. Fakat Analiz etüdlerinin hızları için en önemli bileşen CPU’dur. Solidworks Simulation ve Flow Simulation bir CPU’da bulunan çoklu çekirdeklerin avantajlarını sağlarlar. 2 çekirdekliden 4 çekirdekli bir işlemciye geçmek size belirgin bir iyileştirme sağlayacaktır. 4 çekirdekten 8 çekirdeğe geçmek de sizin için iyi bir iyileştirme olacaktır. Fakat 8 çekirdekten sonrası için maliyeti ile kıyasladığımızda çok da mantıklı olmuyor.
Birden çok CPU olan sistemlerden kaçının. 2 adet 8 çekirdekli CPU size etkileyici gelse de, 8 çekirdekli tek CPU size daha iyi performans verecektir.
Analiz için Intel Xeon işlemci ile daha iyi performans gözlemlenmiştir. Solidworks Performans karşılaştırma sitesinde bu listeyi bulabilirsiniz. (https://www.solidworks.com/sw/support/shareyourscore.htm) Yüksek işlemci hızları tabiki iyi fakat, analiz etüdleri çoklu işlemcileri paylaştığı için göründüğü kadar kritik değil. Tabi Solidworks de modeli yeniden oluşturma için bakacak olursak (tek çekirdek işlemi), yüksek CPU hızları yeniden oluşturma işlemini daha hızlı gerçekleştireceklerdir.
Random Access Memory (RAM)
Solidworks Simulation için ekstra RAM sizi gerçek anlamda hızlandırmayacaktır. Fakat yüksek RAM sayesinde analiz sırasında “out of memory” hatasını almaktan kaçabilirsiniz. Analiz için kullanılacak bilgisayarda minimum 16GB ram tavsiye edilmektedir. 32 GB ram ise sizin limitiniz olmalıdır. 32GB’ı geçen analizler için anlayın ki aslında analiz etüdünü yanlış/kötü şekilde oluşturmuşsunuzdur. Doğrudan Seyrek Çözümleyici ile milyonlarca serbestlik dereceisini (DOF) çözebiliyorken, analiziniz neden günlerce sürsün? Doğru yöntemlerle birkaç saat içinde çözebilirsiniz.
Bellek kartını minimize etmeye çalışın. Her biri 8GB yada 16GB olan RAM kartları birkaç 4GB kart olmasından çok daha iyidir. Hem ilerde size kolay şekilde yükseltme olanağı sunar hem de anakartınız belleğinizi daha fazla çekirdeğe bölmez ve böylelikle daha iyi performans elde edersiniz.
Ekran Kartı (GPU)
Ekran kartı çözüm süresi için etki etmese de sonuç görüntüleme kısmında öne çıkıyor. Grafikleri görmek istediğinizde eski ekran kartları ve eski sürücü kurulu olan ekran kartları yavaş performansa sebep olacaktır. Solidworks tarafından onaylanmış ekran kartı ve sürücüsü olan bir Workstation da çalışmanız önerilir. Burada fiyat performans dengesini aşmayacak bir ekran kartını tercih etmeniz yeterli olacaktır. (Tabi Visualize ürününü de kullanacaksanız yüksek performanslı ekran kartları ile çalışmanız önemlidir.)
Sabit Disk
SSD diskler zamanla ucuzlamaya başladı. Bu diskler çok daha hızlı ve stabil olarak çalışırlar. İşletim sisteminin, uygulamanın ve çalışma konumunun SSD üzerinde olması sizi hızlandıracaktır. Dosyaları ikinci harddiskte saklayabilirsiniz. Bu ikinci bir SSD olabilir (Performans için) yada klasik bir harddisk daha ucuz olması ve daha fazla bellek için tercih edilebilir. HER ZAMAN dosyalarınızın yedeklerini farklı disklerde alarak çökmeye ya da bozulmaya karşı kendinizi koruyun. Bunun dışında çalınma yada hack olaylarına karşı da önlem almış olacaksınız.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir