HİZAYA GİRMEK BİSİKLETÇİYE YARDIM EDER Mİ?

HİZAYA GİRMEK BİSİKLETÇİYE YARDIM EDER Mİ?
SOLIDWORKS FLOW SIMULATION
Bisikletçiler hızlarını arttırmak için sadece kaslarını güçlendirmez aynı zamanda taktikler uygularlar. Bir süre sonra görüldü ki sürüş sırasında hizaya girmek hız konusunda büyük farklar yaratmaktadır. Normalde büyük objelerde fark yaratır fakat küçük bir bisiklet için fazla fark yaratmaz diye düşünmüştüm fakat yanıldım ve fark ettim ki hızımda büyük bir artış kazandım.
Bu düşüncemi kontrol etmek için kullandığım analiz programı olan SOLIDWORKS Flow Simulation’a başvurdum. Bu CFD programı bisikletçinin maruz kalacağı kuvveti anlamamda bana yardımcı olacak. Aynı zamanda hizalanan iki bisikletçinin arasındaki farkı gözlemleyeceğiz.
Bunun için öncellikle basit bir CAD modelini bulduk ve çizmek için uğraşmamıza gerek kalmadı. Aşağıda modelimizin bir resmini görebilirsiniz. Oldukça basit olan bu model sayesinde olayı rahatlıkla anlayabileceğiz.

Modeli Solidworks Flow Simulation sekmesinde açtık ve Wizard ile başlıyoruz. Tüm seçenekleri varsayılanda bırakabiliriz. Ayarlayacağımız şeyler: “External Flow Analysis” , akışkan olarak “Air” ve Hız olarak 30m/s. Bu hızı bisikletin üzerine gelen rüzgar hızı olarak ayarlıyoruz.

Basit ayarları oluşturduk. Şimdi dönen tekerlekleri ve ilerleyen yeri ayarlayacağız. Real Wall seçeneği ile bunları yapmak mümkün.

Son olarak Goals oluşturarak ölçmek istediğimiz bisikletçinin üzerine gelen kuvvete yoğunlaşabiliriz.

Bu kadar. Analizi başlatın, bir mola verin ve kahvenizi yudumlarken sonuçlar gelecektir. Tek bir bisiklet için akış hızı görünümü aşağıdaki şekilde olacaktır.


Bizim için en önemli nokta Kuvvet ve o da yaklaşık olarak 2.1 lbf çıkmıştır. Bu değer tek başına çok şey ifade etmez o yüzden iki bisiklet olduğunda ne olacağına bakalım.
Analiz yöntemi aynı kalacak şekilde sadece iki bisiklet olarak modeli oluşturduk ve aşağıdaki sonuçları aldık.



Gördüğünüz gibi hizaya giren bisikletçi için düşmekle kalmadı önde olan bisikletçi içinde düşüş yaşadık. Bütün objeler yüksek hızlarda Drag dediğimiz rüzgar yüküne maruz kalırlar. İkinci bisikletçi hizalama yaptığında sadece kendine yardım etmez aynı zamanda öndeki bisikletçi içinde avantaj sağlamış olur.
Sonuç olarak, hizalamanın çok fazla yardım ettiğini gördük. Açıkçası bisikletçiler ve daha detaylı bisiklet çizimleri ile daha doğru değerler elde etmek mümkün. Bu tarz analizler aerodinamik tasarımlar hakkında bize bilgiler vermekle kalmaz aynı zamanda bisikletçi içinde avantaj sağlar.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir