SOLIDWORKS FLOW SIMULATION’DA GOALS KOMUTU

SOLIDWORKS FLOW SIMULATION’DA GOALS KOMUTU
SOLIDWORKS Flow Simulation içerisinde bulunan Goals bu ürünün önemli teknolojilerinden bir tanesi. Umuyorum ki bu yazı Goals’ler hakkındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır. Bu yazı 3 ana bölüme bölecek olursak; ilk olarak Goals kullanmanın amacı nedir? Daha sonrasında Goals tipleri nelerdir? Ve son olarak onları nasıl tanımlayacağız?
Goals Kullanımının Amacı
SOLIDWORKS Flow Simulation’da Goals kullanımı 3 amaca hizmet eder:

  1. Tasarım hedeflerini ve önemli kriterlerini belirtir.
  2. Yakınsama kontrolü (Convergence Control) için kullanılır.
  3. Hesaplamayı durdurmak için kullanılır.

Goals kullanmanın temel amacı tasarımda önemli olan yerlerin analiz için tanımlanmasıdır. Örnek olarak Y eksenindeki maximum hız veya parçanın ortalama sıcaklığı verilebilir. Problemi çözdükten sonra sonuçları incelerken, kolay bir şekilde Goals tablosunu görebilir veya otomatik olarak sonuçlardan excel tablosu oluşturabilirsiniz. Projeniz için güzel bir görsel özet olacaktır. Compare Tool sayesinde diğer projeler arasında Goals tablonuzu karşılaştırabilir, akış parametrelerinizi ve değişkenlerinizi gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda çözüm sırasında güncel olarak Goals’leri inceleyebilirsiniz.
Akışkanın ilerleme denklemleri doğrusal olmadığından problem iterative olarak çözülür ve parametreler her adımda güncellenir. Bu iterasyonlar sırasında Goals tablosunu ve eğrisini takip edebilirsiniz. İlk başlarda Goals değerlerinizde ciddi değişiklikler olabilir fakat zamanla çok fazla değişmeyecek ve belirli değerler arasında kalmaya başlayacaktır. Yazılım yakınsama yapabilmek için bazı fonksiyonlar kullanır fakat Goals sayesinde kullanıcı kendi önemli kriterlerin doğru olduğuna güvenebilir.
Çözücü sonsuza kadar devam edebilir fakat bir noktadan sonra çözüm çok küçük şekilde değişmeye başlayacaktır, yani analizi sonlandırmanız gerekir. Bunun için en iyi yollardan biri Goals seçeneğidir. Böylece akış parametreleri sizin istediğiniz sonuçlar için yakınsanır ve çözümü sonuçlandırır ve size çok değerli bir zaman kazandırır.
Yukarıda belirttiğim 2. & 3. maddeler problemin kararlı halde çözüldüğü ve zamana bağlı olmayan durumlarda geçerlidir. Goals seçeneği, onları çözüm ekranında anlık görebildiğiniz için, zamana bağlı olduğunda da değerlidir. Fakat parametreler zaman bağlı olduğundan yakınsanmayacaktır. Çözümü durdurmak için burada Goals yerine Physical Time (Gerçek Zaman) seçeneği kullanılabilir.
Goals Tipleri
5 Adet Goals çeşidi bulunmaktadır.

  1. Global Goals
  2. Point Goals
  3. Surface Goals
  4. Volume Goals
  5. Equation Goals


Global Goal: Computation Domain (Hesaplama Alanı) içinde kalan katı ve akış alanlarındaki parametreleri seçer. Örneğin Maksimum Sıcaklık seçeneğini seçtiğinizde bütün modelde ölçülen maksimum sıcaklığı size gösterecektir.
Point Goal: Belirlenen bir noktadan ölçümleri almayı sağlar. Bir referans veya koordinat ile de belirlenebilir. Kişisel olarak çok kullanmadığım bir Goal tipi fakat belirli bir noktadaki test datasını hesaplamak için oldukça kullanışlıdır. (Probe seçeneği de sonradan bu iş için kullanılabilir.)
Surface Goal: Seçilen yüzeyden değerler ölçmenizi sağlar. Daha önce seçtiğiniz sınır şartlarını (Boundary Conditions) burada tekrar seçmekle uğraşmadan işaretleyerek o yüzeyleri tekrardan kullanabilirsiniz. Genelde giriş ve çıkışlarda Surface Goal tanımlanmaktadır ve buralardaki maksimum, ortalama ve minimum değerleri gözlemleyebilirsiniz.
Volume Goal: Belirlenen hacimlerdeki parametreleri görmenizi sağlar. Bunun için katı, alt montaj ve hatta çoklu gövde içeren part dosyalarını seçebilirsiniz. Surface goal gibi birden fazla hacim seçebilirsiniz. Ben genelde Volume Goal komutunu belirli bir parçadaki sıcaklık değerini ölçmede kullanıyorum.
Equation Goal: Yukarıda gördüğünüz Goal tiplerinden matematik denklemleri yazabildiğiniz bölüm burasıdır. Örnek olarak Giriş Basıncı – Çıkış Basıncı denklemini tanımlayarak sistemdeki basınç kaybınızı görebilirsiniz. Bunun dışında daha önce tanımlanmış bir Equation Goal varsa bunu da yeni yarattığınız denklemin içinde kullanabilirsiniz.
Goals Tanımlama
Goals tanımlamanın en hızlı yolu, flow simulation unsur ağacında Goals komutuna sağ tıklayıp istediğiniz Goal tipini seçmektir. Bunun dışında yukarıda bulunan Flow Simulation Menu’den de Insert kısmından ekleyebilirsiniz.
Resimde gördüğünüz Surface Goal tanımlama ekranıdır. Öncelikle kutu içerisine bir yüzey seçmeniz gerekmektedir. Sonrasında da parametrelerin yanında bulunan küçük kutulardan ihtiyacınız olanı işaretleyebilirsiniz. Minimum, Average (Ortalama), Maximum, Bulk Average ve en sağdaki kutu da bu Goal için yakınsama kullanılsın mı kullanılmasın mı (Use for Conv.) bunu belirliyorsunuz. Birden fazla kutuyu aynı anda işaretleyip ayrı Goal olarak da oluşturabilirsiniz. Buna ek olarak yüzey seçmek yerine ağacın en üstünden tutup aşağıya çekerek Boundary Conditions’da önceden seçtiğiniz yüzeyleri direk olarak seçtirebilirsiniz.

Goal hakkında genel bilgileri size sundum. Umarım bu yazı sizlere Goals komutunun daha iyi anlaşılmasında yardımcı olmuştur. Bir sorunuz olduğunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir