SOLIDWORKS Simulation’da H ve P Uyumlu Meshleme

Mesh geliştirme Solidworks Simulation’ı efektif bir şekilde kullanmanın önemli bir parçasıdır. Seçili mesh geliştirme, çözüm süreci sırasında gereksiz zaman kaybetmeden yüksek kalitede sonuçlar almanıza yardımcı olur. Bu süreçte yardım eden araçlardan biri olan “Uyarlanan Meshleme” ile kullanıcı aktif olarak müdahale etmeden mesh ayarları değişerek analiz tekrarlanır. Solidworks Simulation bunu başarmak için iki farklı metot kullanır. Bunlar, H-Uyumlu ve P-Uyumlu meshlemedir. H-Uyumlu meshleme fiziksel olarak mesh boyutunu ihtiyaç duyulan alanlarda ayarlar. P-Uyumlu ise meshin polinom derecesini arttırarak doğruluğu arttırır. Kullanıcı tarafından istenen hassaslığa kadar program bunların hepsini otomatik olarak yapar. Program hedef doğruluğa ulaşmak için gerilme enerjisini ölçer ve iki değer farkı hedef verilen değerden düşük olduğunda tekrarlamayı durdurur. Öncelikle bu araçlar nerede ve bunları nasıl aktif edeceğiz? Uyumlu meshleme sadece katı mesh modellerinde mevcuttur. Bu ayar analiz etüdünün içinde “Özellikler” penceresinden aktif edilebilir. Bu menüye ulaşabilmek için etüd isminize sağ tıklayın ve “özellikler”e tıklayın. Uyumlu sekmesine geçin ve burada “Hiçbiri”, “H-Uyumlu”, “P-uyumlu” seçeneklerini göreceksiniz.

hawk1hawk2

H-Uyumlu

Daha önce belirttiğimiz gibi H-Uyumlu meshleme, mesh yoğunluğunu arttırır. Kullanıcı müdahalesi olmadan sadece gerekli olan yerlerde program bunu otomatik olarak gerçekleştirir. Kullanıcı bunu tekrar sayısı veya hassasiyet ile kontrol edebilir.

hawk3

  • Program hedef doğruluğa ulaşmak için gerilme enerjisini ölçer ve iki değer farkı hedef verilen değerden düşük olduğunda tekrarlamayı durdurur. Bu örnekte hedef %98 olarak verilmiş ve iki değer arasındaki fark %2 nin altına indiğinde program duracaktır.
  • Doğruluk yanlılığı kullanıcıya sadece stresin yüksek olduğu yerlerde mi yoksa global kısımda mı iyileştirme yapacağını belirtmesini sağlar. Ayarı sola (Yerel) kaydırdığınızda stress değerlerinizin yüksek olduğu yerlerde çok fazla iyileştirme yapacaktır (Yoğunluğunu arttıracaktır).
  • Maksimum çevrim sayısı döngü sayısı ile de kontrol edilebilir.
  • Mesh Kalınlaşması parçada yoğun meshe ihtiyaç olmayan yerlerde kalın mesh atılmasını sağlar.

hawk4hawk5hawk6

P-Uyumlu

Solidworks iki tip tetrahedral mesh elemanlarına sahiptir. Draft kalitesindeki elemanlar birinci derece tetrahedral elemanlardır ve doğrusaldır. Yüksek kaliteli elemanlar ikince derece tetrahedral elemanlardır ve doğasında paraboliklerdir. P-Uyumlu mesh ayarı kullanıcıya mesh elemanlarını 5.dereceye kadar yükseltmelerinin avantajlarını verir.

hawk7

Kullanıcı H-Uyumlu’da olduğu gibi kontrol imkanlarına sahiptir. Burada Von Mises stresi, yer değiştirmeyi ve gerilmeyi kontrol için seçebiliyorsunuz.

hawk8

  • “Elemanları, göreceli Gerilme Enerjisi ile güncelle %2 veya daha fazla” seçeneği, tekrarlamayı sadece belirlenen değeri karşılayan alanlarda sınırlandırır.
  • “Başlangıç P-düzen” kullanıcıya elemanların başlangıç derecesini kontrol etmelerini sağlar.
  • “Maksimum P-düzen” belirlenen eleman derecesine ulaşıldığında süreci durdurur.
  • “Maksimum döngü sayısı” izin verilen döngü sayısını kontrol eder.

 

Hem h-uyumlu hem de p-uyumlu mesh ayarları, kullanıcıya daha doğru sonuçlar alabilmesi için meshi otomatik olarak iyileştirerek yardımcı olur. Bu süreçler normal meshden daha fazla zaman alır. Standart etütlerde tatmin edici sonuçlar alamadığınızda veya sonuçların kesinliğin arttırmak istediğinizde bu ayarlar en iyi çözümdür.

Logo_Armada_Yazilim_yanyazi

Kaynak: hawkridgesys.com dan çevirilmiştir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir