Başarı Hikayesi: ALKA GROUP

Alka Group, SOLIDWORKS sayesinde zamandan tasarruf ederek; makine üretimini 15 katına çıkardı.
d1
 

1972 Yılında 100 metrekarelik küçük bir metal işleme atölyesi olarak kurulan Alka Group bugün, 25.000 m2 kapalı, 15.000 m2 açık alana sahip 3 fabrikası, 2800m2 lik yönetim binası, Almanya, Romanya, İtalya ve Irak’taki şubeleri, yıllık 150.000 ton çelik işleme kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları arasındadır. Tüm fabrikaları, ekipmanları ve ürünleriyle dünya standartlarında testlere tabi olarak akredite olmuştur. Kullanmış olduğu hammadde, ekipman, hizmet ve ürün gamında kalite standartlarını uluslararası alanda belgelendirmiştir. Sektöründeki pazar payı ile global arenada da söz sahibi kuruluşlar arasında haklı bir yer edinmiş, 41 ülkeye ihracat yapan, %100 Türk sermayeli şirketler topluluğudur.

Alka Group, tüm faaliyetlerini uzman kadrosunun ve akademisyen danışma kurulunun üniversitelerle yapmış olduğu işbirlikleriyle gerçekleştirmektedir. Bu vizyonla, her geçen gün, patenti altındaki ürünlere, çağın gereksinimlerine uygun yaratıcı ürünler eklemektedir.

Ürün yelpazesinde yol oto korkulukları, çelik imalatı, gürültü bariyerleri, ahşap oto korkuluklar, enerji nakil hatları ve yenilenebilir enerji santralleri bulunmaktadır.

Alka Group SOLIDWORKS’ün Türkiye’deki iş ortaklarından Armada Yazılım ile çalışıyor ve 2009’da yola bir SOLIDWORKS lisansı ile başlayan firma lisans sayısını yediye çıkartmış bulunuyor. Firma son 2 yıldır SOLIDWORKS Simulation Professional paketini, 2011’den günümüze de sırayla Premium, Professional ve Standard paketleri aktif kullanıyor. Armada Yazılım’ın en büyük hizmetlerinden biri olan Armada Portal’ı aktif takip eden Alka Group Ar-Ge departmanı, portalın son 5 sene içerisinde başarılarına büyük katkı sağladıklarını paylaştı.

d2

Daha önce yurt dışından ithal edilen çakma makinası, Alka Group tarafından üretilmeye başlanmış; proje için tahmini süreç farklı programlar için 6-7 ay iken SOLIDWOKS sayesinde öngörülen süre %50 azaltılarak 3 ay gibi kısa bir zaman diliminde makinanın 3 boyutlu tasarımı tamamlanmış ve proje hayata geçmiştir.

Çakma makinası projesini oluştururken SOLIDWORKS’ün tüm parça çizimleri, sac açılımları gibi detaylar oluşturulmuştur. İmalat prosesini gösteren “BIG PICTURE” özelliğini kullanan Ar-Ge departmanı büyük zaman kazanarak makine üretimini tam 15 katına çıkarmıştır.

 d4

SOLIDWORKS’ün işlevselliği sayesinde zaman kazanan ve farklı alanlara da kaymayı başaran Alka Group Ar-Ge Departmanı, son 5 senede kalıp malzeme ve araç üretimi yanında enerji sektörüne de giriş yaparak hizmet verdiği sektör sayısını artırmayı başarmış. Şirket, SOLIDWORKS’ün diğer çözümlerinden biri olan SOLIDWORKS Simulation programını otomotiv sektöründe dorse yapımında ve güneş enerji sistemlerinde kullanmaktadır.

d7

“SOLIDWORKS kalıp işlerimiz için mükemmel bir program. SOLIDWORKS ürünleri şirket bünyesinde farklı departmanlarda da kullanıldığı için departmanlar arasında herhangi bir zorlukla karşılaşmıyoruz. Tasarımlarımızı oluştururken teknik anlamdaki sorularımız için  Armada Yazılım ekibinden hızlı yanıtlar alıyoruz.”

Alka Group Ar-Ge sorumlusu olan Gökhan Duman ve Alphan Sulu departmanın oluşumu, şirketin çalışmaları ve SOLIDWORKS programlarının kullanımıyla ilgili şu bilgileri aktardı: ”Alka Grup’ta yenilikçi fikirleri sayesinde bir AR-GE departmanının oluşumuna şirket sahibimiz Akman Bey ve Orhan Bey vesile olmuştur. Ekibimiz 5 yıldır aktif olarak görev yapmakta. SOLIDWORKS’ü tercih etmemizin en büyük sebebi öncelikli olarak tasarım aşamasında rahatlıkla geriye dönüş yapabiliyor olmamız. Bu sayede zaman kaybetmeden tasarımlarımızı oldukça işlevsel hale getirebiliyoruz, işimizi geliştirecek bir çok test ve deneyi yapmaya imkan buluyor ve her gün biraz daha ileri gidiyoruz.”

Sektörde lider olmalarına rağmen yabancı firmaların Türkiye’ye doğru hareket eğilimi, kısacası rekabet duygusunun kendilerine yenilikçi bir zihniyet getirdiğini aktaran Duman; ilk aşamada ihalelerde sunmak için emniyet standart sistemlerinin dışına çıkmadan daha ekonomik çözümler üretmeyi hedeflediklerini, bunun için de firma yetkililerine SOLIDWORKS’ün uyumundan ve işlevselliğinden bahsederek yönetim departmanını ikna ettiklerini ekledi. SOLIDWORKS kullanımını firmaya yaymak zaman alsa da şu anda ilgili departmanlarda SOLIDWORKS’ün analiz özelliğini kullanarak süreci geliştirdiklerini, bu sayede ürün patentleri almaya başladıklarını, İtalya ve İspanya gibi globaldeki test analiz firmalarına isimlerini duyurmayı başardıklarının altını çizdi.

Alka Group aldıkları belediye işlerinde ve Avrupa Birliği’nde olan veya olmayan ülkelerin işlerinde o ülkenin standartları dahilinde SOLIDWORKS’te yapılan tasarımların müşteriye aktarılması konusunda SOLIDWORKS Composer lisansına yatırım yapacaklarını açıkladı. Duman, aynı zamanda SOLIDWORKS Composer’ın Android ve IOS uyumlu olması, AR-GE bölümünü anlatan ve anlaşılabilir olmasını sağlayan bir program olduğunu belirterek pazarlama departmanı tarafından kullanılacak çok etkin bir iletişim aracı olacağını iletti.

d6

Alka Group FSM ve Boğaz köprüsünde olduğu gibi 3. Köprünün koruma sistemlerinin modellemesinde de SOLIDWORKS kullanıyor.

Ar-Ge çalışmalarını yoğun bir şekilde yürüten Alka Group sektöre öncülük ediyor ve bu şekilde rakiplerinden ayrılıyor. Sistemlerinin 41 ülkede kullanıldığının altını çizen Duman; en son 3. Köprünün koruma sistemleri ihalesini aldıklarını ve modellemede SOLIDWORKS’ü kullandıklarını açıkladı. Köprünün sadece dilatasyon bölümünün emniyetli olabilmesi için son 6 aydır titizlikle çalıştıklarının altını çizdi.

Alka Group, SOLIDWORKS programını efektif kullanarak laboratuvarlarını her geçen gün daha da geliştiriyor. Bu sayede ürünlerini daha kaliteli ve ekonomik hale getiriyor.

 
Düzenleme: Süheyla Konan
armada yazılım logo_küçük

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir