3D yazıcı ile uçak motoru basıldı

Avustralya’da Monash Üniversitesi araştırmacıları, CSIRO ve Deakin Üniversitesi ile birlikte 3 boyutlu metal baskı teknolojisi kullanarak bir jet motoru üretti. Araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre bütün bir uçak motoru ilk kez 3d yazıcı kullanılarak basılmış.motor

3D baskı ile üretilen motorun eski model bir uçak modeli olduğunu ve tüm bileşenlerin tek tek tarama yapıldıktan sonra CAD modellerinin oluşturulduğu ve bu şekilde katkılı üretime hazır hale getirildiği, araştırma ekibinin başında bulunan Monash merkezi müdürü Profesör Xinhua Wu tarafından medya ile paylaşılmış.

res2

Bu proje ile, Monash Üniversitesi, Bilim ve Sanayi Bağış Fonundan (SIEF) bir yıllık finansman almayı başarmış. Parçaların karmaşık bir yapıda olmasına rağmen, bütün baskı süreci sadece yaklaşık bir ay sürmüş. Önemli bileşenlerin tamamı metal lazer yazıcılar kullanılarak basılmış. Üniversite yaptığı açıklama da motor parçalarının yaklaşık iki yıl içinde gerçek koşullarda test olacağını belirtmiş.Bu projeler havacılık ve savunma sanayi gibi üst seviye teknolojilerin kullanıldığı sektörlerde 3D yazıcıların seri parça üretimi konularında giderek öneminin artacağını gösteriyor.

Monash Üniversitesi 2014 Kasım ayında 3D baskı araştırma ve geliştirme merkezini açmıştı. Bu merkezin hedefi, 3D baskı teknolojileri kullanarak yeni uygulamalar geliştirmek amacı bilimsel ve tıbbi sanayi ve laboratuvarlar, yönetim kurulu genelinde uzman ve araştırmacıların bulunduğu bir ekip kurmaktı. Araştırma merkezi bu projeler dışında, yeni 3D baskı uzmanları eğitimi üzerinde çalışmalar yapacaklarını belirtiyorlar. Bu gelişen teknoloji için mutlaka yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç duyulacaktır.

Kaynak:cadcampedia

armada yazılım logo_küçük

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir