Kartal Bombe, Metal Şekillendirme Alanında Zirveyi Zorluyor

Kartal Bombe Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Nuri Kartal ile gerçekleştirilen röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Kartal Bombe, metal şekillendirme alanında zirveyi zorluyor
Bombe ve bombeli parçalar üreten Kartal Bombe, alanında dünyanın en önemli üreticileri arasında yer alıyor. Üretimde son teknolojiyi kullanarak çalışmalarını sürdüren firma yapmış olduğu ihracat çalışmalarıyla da adından sıkça söz ettiriyor.

Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?

Merhum büyükbabamız Mehmet Kartal’ın 1945 yılında faaliyetine başlattığı, günümüzde metal şekillendirme alanında Dünya sıralamasında zirveyi zorlayan bir firma olan Kartal Bombe Sanayi’nin 3.Kuşak yöneticilerindenim ve Genel Müdür Yardımcısı’yım. (Yurt içi& Yurt Dışı Satış)

1

Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Müşterilerimizin ürettikleri basınçlı/ basınçsız tankların bombeli kısımlarını ve pek çok sektörde kullanılan, en genel terim ile profil büküm imalatlarımızı uluslararası kabul edilmiş normlarda imal ediyoruz. Bu anlamda, ulusal ve uluslararası pazarda rekabet eden, ülkemizi temsil eden müşterilerimizin işini kolaylaştırmak, pazarımızı korumak, ülke ekonomisine katkı sağlamak adına gerekli tüm adımları zamanında atmaya çalışıyoruz.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hitap ediyorsunuz?

Petro-kimya, gaz, nükleer, makine sanayi, demir çelik sektörü, gemi inşa, inşaat, çelik konstrüksiyon, otomotiv vb. gibi sektörlere hizmet veriyoruz.

Kazan ve tank üretiminde yassı çelik ürünleri en büyük hammadde olarak karşımıza çıkıyor. Üretim aşamanızda kullanmış olduğunuz çelik ürünlerinden bahseder misiniz?

Üretim aşamasında kullandığımız çelikler, projelere göre değişiklik göstermekle beraber, genellikle basınçlı kazan çelikleridir. Ancak, Kartal Bombe olarak literatürde bilinen, basınçlı/basınçsız kazan-tank yapımında kullanılabilen neredeyse bütün çelik ve alaşımlı metalleri işleyebilecek bilgi birikime sahibiyiz. Bunlara örnek olarak; değişik kalitelerdeki Paslanmaz çelikler, Alüminyumlar, Duplex, Superduplex, Hastalloy, Inconel vb. malzemeleri sayabiliriz.
2

Yassı çelik ihtiyacınızı nerelerden karşılıyorsunuz? İhtiyaç duyduğunuz tüm kalitelerdeki mamulleri iç piyasadan bulabiliyor musunuz?

Maalesef, ihtiyaçlarımızın büyük bir bölümünü yurt içinden karşılayamıyoruz. Sanırım birçok sektörde bu durum maalesef böyle. Ancak, tabi ki geçmiş yıllara oranla yurt içi tedarikçilerimiz çok daha iyi seviyelere geldiği gerçeğini de görmezden gelemeyiz.

Yılda kullanmış olduğunuz yassı çelik miktarı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Yılda yaklaşık olarak 35.000 (otuz beş bin) ton yassı çelik kullanıyoruz.

Kazan ve tank sanayinin Pazar büyüklüğü hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Sizler bu pazardan ne kadar pay alıyorsunuz?

Kazan ve Tank sanayi, Türkiye’nin ihraç etmiş olduğu çelik ürünleri konusunda lokomotif bir yapıya sahip ki eğer özellikle hammadde tedariği ve yetişmiş elaman konusundaki imkânlarımızı arttırabilirsek Türk üreticiler global pazardaki yerlerini daha da genişletebilirler. Bizim Türkiye ve komşu ülkelerdeki Pazar payımız yaklaşık olarak %40 civarındadır.

İhracatınız var mı? Sadece iç piyasaya yönelik mi çalışıyorsunuz?

Biz Avusturalya’dan Meksika’ya kadar ihracat yapıyoruz.

Türkiye’de ithal kazan ve tank kullanılıyor mu?

Tabi ki kullanılıyor ama Türkiye’de üretilenler ile kıyaslanamayacak kadar düşük miktarlarda.

Piyasadaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce piyasada adil bir rekabet ortamı var m?

Piyasada çok da adil bir rekabet ortamı olduğunu düşünmemek ile beraber bunu ancak markalaşarak aşan firmaların başarılı olacağını düşünüyorum. Bu konularda hayıflanmak yerine bu tür rekabete hatta daha da kötüsüne hazırlanmak gerektiğini düşünüyorum.

Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz neler?

Kısa vadede; kendi bünyemizde ve yurt dışına sipariş verdiğimiz imalatı devam eden yeni makine ve ekipmanlarımızı envanterimize dahil etmek, Türkiye’de ve dünyada bilinen sayılı firmalardan sonra Kartal Bombe olarak bizim tasarladığımız KKTC’de kurulacak 5000 m3 LPG tankının bombeli segmentlerini montaja hazır bir şekilde müşterimize teslim etmek ve sonrasında bu alanda da pazarda pay sahibi olmak. Kısa vadede bizim için diğer bir konu ise profil büküm fabrikamızı genişletmek ve bu alanda da Pazar liderliğimizi koruyup, müşterilerimize tamamlayıcı mühendislik çözümleri sunmak. Uzun vadede ise; hedefimiz bombe ve büküm konusundan oluşan uzmanlık alanımızda firmamızı dünya liderliğine taşımak.
Kaynak: Makina Dergisi
armada yazılım logo_küçük

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir