Güç Birliği Yolunda İmzalar Atıldı

Demir yolu sektörüne ağırlık veren BM Makina ile kaldırma üniteleri konusunda uzman firma Alman Kumbruch 17 Eylül tarihinde iş birliği protokolünü imzaladı. Protokol imza töreninin ardından iki firmanın Genel Müdürü ile yapılan söyleşide gelecek hedeflerine değinildi.


Almanya’nın köklü firmalarından Kumbruch,  özellikle raylı sistem araçlarının bakım ve imalat atölyelerinde kullanılan; kaldırma, döndürme makinaları imalatında uzmanlaşmıştır. Kaldırma krikoları yüksek emniyet standartları çerçevesinde ve TÜV firmasının düzenli kontrolü altında üretilmektedir.
Krikolar müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda projelendirilip üretilirler. Kumbruch krikoları yurt dışı ve yurt içinde gerek sağlamlığı, gerekse güvenilirliği ile ön plana çıkarken; kullanıcılar tarafından tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

Yapılan söyleşiden kesitler:

Öncelikle Kumbruch firmasının 1962’den bu yana gelen bir birikiminin olduğunu biliyoruz… Bu nedenle firmanın kuruluşundan ve gelişiminden bahsedelim…
Kumbruch Andreas Müller: Evet, 1962 yılında bu firma Horst Kumbruch tarafından kuruldu. Biz firmayı 1970’li yılların başında devraldık.
Nerede kuruldu, şu an halen bulunduğu alanda mı kuruluydu?
Kumbruch Andreas Müller: Almanya’nın Hagen şehrinde kuruldu ve fabrikamız halen Hagen’de bulunuyor. Başlangıçta imalat anlamında otobüslere kaldırma üniteleri yaptık. Otobüslerin dört tekerleğinin altına girerek komple kaldırma amaçlı ürünleri ürettik. Daha sonra ürün gamını genişlettik ve demir yollarına ağırlık verdik. İlk ve en önemli müşterilerimizden birisi Siemens’tir. O dönemlerde beraberce çok çalışıp mesai harcayarak yeni ürünler geliştirdik.
Ürün gruplarına ekstra neler eklendi?
Kumbruch Andreas Müller: Her firma gibi biz de büyüyoruz, bu konuda da ilerledik. Artık demir yollarına kaldırma üniteleri yapan firmalar konusunda önde giden firmayız.
Peki, bu üniteler neleri kapsıyor, hangi ürünler var?
Kumbruch Andreas Müller: Genel olarak vagon kaldırma üniteleri var; ancak bunların çeşitleri bulunuyor. Ayrıca demir yollarında yapılan parçaların kaynatılması ile ilgili pozisyoner dediğimiz ürünlerimiz var. Vagon kaldırılması konusunda ise tek tek vagonların kaldırılması hatta tren dizisinin komple kaldırılması söz konusu… Çünkü bakım onarım gittikçe zorlaşıyor, dolayısıyla altında çalışmayı rahatlatacak ürünlerin olması lazım. Treni olduğu gibi kaldırıp, altını bakım onarıma sokabilecek şekilde ürünler yapıyoruz. Bogi veya şasi çevirme vagon transportu gibi ürünlerimiz mevcut.
İlk defa Siemens ile beraber ortak çalışmalar olmuş… Sonrasında müşteri bazında hangi firmalar eklendi? Ağırlıklı olarak müşterileriniz kimler?
Kumbruch Andreas Müller: Biz artık ürünlerimizi demir yolları konusunda bütün dünyaya satıyoruz. Savunma sanayi ile de yakından çalışmalarımız sürüyor. Bizim çalıştığımız belli başlı firmalar arasında Alstom, Krauss Maffei (savunma sanayi) gibi firmalar var. Singapur, Çin, Hindistan gibi bütün dünyaya mal gönderiyoruz. Bu noktada da artık BM Makina ile Orta Doğu ve Arap ülkelerine satışlarımızı artırmayı hedefliyoruz.
Orta Doğu ile BM Makina üzerinden mi satışlar gerçekleşecek? Neden Türkiye ile iş birliğini tercih ettiniz? Bunun ardında ne yönde bir strateji var?
Kumbruch Andreas Müller: BM Makina’yı seçmemizde ki en büyük neden bu firmanın güvenilir ve kabiliyeti yüksek bir firma olmasıdır. Bizim ürünlerimizi tanıması ve imalat imkanının olmasıyla beraber bu bölgede olması seçme sebebimizi oluşturuyor. Orta Doğu pazarının işlenmesi artık BM Makina’nın sorumluluğunda olacaktır. Ancak birlikteliğimiz ve dayanışma içinde olmamız işlerimizi kolaylaştırıp bizi ileriye taşıyacaktır. Siemens gibi büyük firmalar aracılığıyla zaten birçok ülkeye mal veriyoruz. Ama bizim son kullanıcıyla direkt temasımız sağlanmıyor. O noktada bir irtibat kopukluğu doğuyor. Dolayısıyla bu bölgelerde BM Makina ile beraber son kullanıcı noktasında doğan iletişim kopukluğunu ortadan kaldırmış olacağız.
Bu iş birliği yalnızca Türkiye için mi geçerli?
BM Makina Mehmet Bebek: Türkiye, İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan, tüm Arap ülkeleri ve Afrika hatta Güney Amerika dahil buna girebilecek. Yani bu kadar ülkede artık BM Makina sorumluluğunda çalışmalar yürütülecek. Burada önemli olan Kumbruch lisansıyla biz bunu yapacağız. Bütün bilgiler, çizimler, hesaplar gelecek; biz de o doğrultuda imalatı yapacağız.
Peki, Kumbruch kendini dünya ve Avrupa pazarında nasıl konumlandırıyor?
Kumbruch Andreas Müller: Kalite olarak dünya çapında önde giden bir firmayız. Dünya çapında önde giden firma olmamız kalitemizden dolayıdır. Bizden daha fazla üretim kapasitesine sahip firma vardır. Ancak kalitemizden dolayı çok müşterimiz direkt tercih ederek ürünlerimizi satın almaktadır.
Peki, yılda ne kadar adetlik üretim yapıyorsunuz? Rakamsal bazda verilerinizi paylaşabilir misiniz?
Kumbruch Andreas Müller: Bu aslında söylemesi zor bir konu; çünkü ürünler çok farklı… Komple treni kaldıran bir ürünü yaparsanız bunu bir ayda tamamlayamayabilirsiniz. Bazen ayda 10 takım bazense 15 takım yaparsınız. Ürün çeşidi ve kaldırma kapasitesine göre değişebilir.
Eylül ayı itibariyle bu iş birliğine imza atıldı. Peki, BM Makina gibi iş birliği yaptığınız başka firma da var mı? Yoksa BM Makina, Kumbruch için ilk mi?
Kumbruch Andreas Müller: BM Makina bizim için bu konuda ilk defa bu şekilde imza attığımız firmadır. Bizim bütün dünyada temsilciliklerimiz var, ürünlerimizi satan firmalar var. Ama bu büyüklükte, bu yoğunlukta çalıştığımız ilk firma BM Makina’dır.
Peki, BM Makina’nın Kumbruch ile tanışması nasıl oldu?
BM Makina Mehmet Bebek: Biz onları bulduk. Biz bu sektöre girmek istiyorduk. Bizim için de kaldırma üniteleri konusu uygundu. Pazarda kaliteli hangi firmaların olduğuna baktığımızda demir yollarından bize Kumbruch’un kaliteli olduğuna dair bilgi geldi. Sonrasında biz Kumbruch’u bulduk ve temsilcilikle başladı tanışmamız. Türkiye’de temsilci olarak epey bir ürünlerini sattık.
Kumbruch, BM Makina’da ne gördü de temsilcilikte devam etmek yerine ortaklaşa lisansa yönelik bir anlaşmaya gidildi?
Kumbruch Andreas Müller: Bu iş servis ihtiyacı olan bir iş… Yani müşteri, treni havada kaldığı zaman acil adam gönderilmesini ister. Birinci neden buydu. İkincisi burada da bir imalat üssü müşterilerimiz ve bizim için rahatlatıcı bir unsur olacak. Belki zaman zaman Almanya’da fazla iş alınıp yetiştirilemediğinde işlerin bir kısmını BM Makina’ya aktarabiliriz. Çünkü proje aynı olacak ve imalat paralel olacak. Dolayısıyla bu iş birliğinden daha büyük bir güç doğmasını bekliyoruz.
Bu birliktelikle ilgili beklentileriniz nelerdir?
Kumbruch Andreas Müller: Bir de rekabetçilik konusu var. Biz şimdi burada imalat yaparak Türkiye’de daha yukarıda bir konuma geleceğiz. Almanya’da üretim maliyetinin yüksek olması ve nakliye maliyeti ilave gelince rekabet gücümüz azalmakta idi. Dolayısıyla biz burada 50 yıllık tecrübe birikimimizi BM Makina’ya aktararak aynı kalitede ürünü, Türkiye’de imal ederek daha rekabetçi olacağız. Dolayısıyla daha fazla satmayı hedefliyoruz.
Önümüzdeki süreçte başka bir firmayla bu iş birliği devam edebilir mi?
Kumbruch Andreas Müller: Belki Çin’de olabilir, orada da irtibatlarımız iyi. Orada da bir partnerimiz var, bu yüzden bir çalışma düşünebiliriz. Ama onun dışında özellikle Orta Doğu ve Asya’da zaten BM Makina’nın sorumluluğunda işler yürüyecek. Bu bölgelerde başka bir arayışımız yok.
İmzalar atıldı… Belki de ilerleyen dönemlerde burada fabrikada bir takım değişiklikler olacak, Kumbruch sırlarını sizlerle paylaşacak. Bu süreç ne zaman başlayacak?
BM Makina Mehmet Bebek: Bu süreç artık gelecek ilk projeyle beraber başlayacak. İmalat sürecini periyodik olarak ilk başta kontrol edecekler. Bizi yönlendirecekler. Onların telkinleri ve kalite kontrolleri yapılacak. Hiçbir iş olmasa da senede dört defa gelip proje grubumuzla çalışmalar yapıp, onları yönlendirecekler. Ancak umarız ki yakın zamanda bir proje gerçekleşir ve ilk işle birlikte fiili olarak imalat olarak da kontroller yapılmaya başlanır.
2015 içerisinde fabrikayla alakalı bir değişiklik ya da yatırım gündeme gelir mi?
BM Makina Mehmet Bebek:  Fabrikayla alakalı büyük bir yatırım gerçekleşmese de birkaç makina gibi alımlar gerçekleşebilir. Alanımız da zaten yeterli. Onun dışında ilave bir ek bina yapmayı düşünmüyoruz. Ancak eksik olan ilave makinaları parkurumuza katmaktan çekinmeyiz.
Kaynak: haberortak

armada yazılım logo_küçük

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir