Sürücüsüz otomobil 2020’de gerçek oluyor

Sürücüsüz otomobil üretme fikri uzun zamandır hayali kurulan bir şeydi. Şimdi bu hayal gerçek olmak üzere.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_SMRNMb41Po&w=480&h=360] Mercedes’in ürettiği prototip bu yılki Frankfurt Motor Fuarı sırasında, hiç bir sorunla karşılaşmadan 100 kilometre yol katetti.
Nissan da elini çabuk tutmak isteyen firmalardan biri. Makul fiyatlara 2020’de sürücüsüz otomobil satmayı planlıyor. Patronu Carlos Ghosn gerekli teknolojiye çok yaklaştıklarını ifade etti:
‘‘Özerk otomobilin temeli teknik modüller. Bu modüllerin hazırlığı sürüyor ve bir kısmını 2020 öncesinde İnfiniti, Renault veya Nissan marka otomobillerde bulabileceksiniz. Bütün bu modülleri bir araya getirip özerk otomobil üretmek ayrı bir konu. 2020 makul bir tarih ve sanırım o tarihte piyasada bir tek bir olmayacağız.’‘
Mercedes prototipi aynı derecede iddialı.
,Araca nereye gideceğini söyleyip koltuğa yerleşince araç hareket ediyor. Sürücüsüz aracın bir çok unsuru şimdiden hazır. Uyduyla yolunu bulma zaten rutinden oldu. Kimi modeller kendiliğinden park edip başka araçları ve yayaları saptayabiliyor. İş tüm bu unsurları makul fiyatlara güvenilir şekilde birleştirmekte.
Radar detektörleri aracın tamponlarına yerleştiriliyor. Kameralar iç dikiz aynasının çevresinde saklı. Gelen verileri işleme tabi tutacak bilgisayarlar henüz standart düzeyde değil.
Özerk otomobiller yalnızca tembel sürücüler için değil. Sürücü bu süre içinde başka işler yapabiliyorsa verim aratacak demektir. En serbest yol seçtirdiğinden yollar tıkanmayacak, yakıt tüketiminden tasarruf sağlanacak. Kazaların çoğu insani hatadan kaynaklandığından bu sayede bir çok hayat da kurtulacak.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir