Polat Makina 30 Yılı Aşan Tecrübesi ile Önce AR-GE Diyor

Polat Makina AR-GE Yönetmeni Sn. İlker Yıldırım ile Polat Makina, AR-GE, üretim süreçleri ve SolidWorks hakkında görüştük.

kkUntitled-1
Polat Makina hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? 
Polat Makina, 30 yılı aşan yolculuğunda, değişimin hep bir adım önünde giderek, sadece Türkiye’nin değil, sektöründe dünyanın başarılı şirketlerinden biri haline gelmiştir. Tüm çalışmalarında uluslararası standartlara uyum ve sürekli gelişimi amaç edinen Polat Makina, ülkesinde yaşadığı başarıyı dünyada yakalama hedefine adım adım ilerleyen bir dünya markasıdır.
30.000 m² kapalı alana sahip olan Polat Makina, soğuk demircilik çatı ve değişik çelik konstrüksiyon işleri, çırçır fabrikası, yem ve un fabrikalarının otomasyon sistemleri, ekipmanları ve prina fabrika imalatı, kömür zenginleştirme tesisleri, kum ve mıcır yıkama eleme tesisleri, akaryakıt istasyonları, çatı çelik konstrüksiyon kanepeleri ve yakıt tankları, beton santrali ve ekipmanları ile özel proje ve konstrüksiyon çalışmalarında üretimleri bulunmaktadır.
1993 yılında Anonim Şirket çatısı altına sürdürmeye başlamış ve aynı yıl Türkiye’de yabancı firmaların tekelinde bulunan ve bu nedenle çok yüksek dövizler ödenerek alınabilen modern zeytinyağı sıkma tesislerini yabancı firmaların kalitesinde üretmek gibi iddialı ve yurtsever bir düşünce ile kontinü sistem zeytin sıkma makinesi üretimine başlamıştır. Türkiye’nin ilk full otomatik Süt Seperatörü Polat Makina tarafından üretilmiştir.
Birçok farklı alanda faaliyet gösteren, kaliteli fakat ucuz üretim politikasını sürdürmeye devam eden Polat Makina, ISO 9001 Kalite Yönetim sertifikası ile kalitesini belgelemiştir.
Faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz? 
Santrifüj ekipmanların kullanıldığı tüm alanlarda faaliyet göstermekteyiz. Ana faaliyet alanımız zeytin ve zeytinyağı ekipmanları olmakla beraber süt, susuzlaştırma ve endüstriyel seperasyon alanlarında faaliyet göstermekteyiz.  
“Girişimci Mehmet Amca’ya çözüm sunarken aynı zamanda susuzlaştırma uygulamalarında Coca Cola İçecek A.Ş,  Sütaş A.Ş  ve Eti Maden Bor İşletmeleri gibi firmalara da çözümler sunmaktayız.”
Ürün gamınız hakkında bilgi alabilir miyiz?            
Kontinü sistem zeytinyağı makineleri, süt sektörüne hitap eden temizleme ve krema seperatörleri, arıtma, maden ve endüstriyel alana hitap eden endüstriyel santrifüj dekantörler üretmekteyiz.
kkpolat 
Daha çok hangi ölçekli şirketlere çözümler sunuyorsunuz?
Santrifüj ekipmanlara ihtiyacı olan tüm şirketlere ve bireysel müşterilere çözüm sunmaktayız. Örnek verecek olursak zeytin ve zeytinyağı konusunda köydeki girişimci Mehmet Amca’ya çözüm sunarken aynı zamanda susuzlaştırma uygulamalarında Coca Cola İçecek A.Ş , Sütaş A.Ş  ve Eti Maden Bor İşletmeleri gibi firmalara da çözümler sunmaktayız.
Sektördeki pazar payınızı öğrenebilir miyiz?
Zeytinyağı sektöründe Türkiye pazarının %60’ına hakimiz ve Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelere ihracat yapmaktayız. Endüstriyel alanda Türkiye ve yurtdışı pazarında büyümeye devam etmekteyiz.
SolidWorks ile ne zaman ve neden çalışmaya başladınız?
2004 yılından itibaren SolidWorks programı kullanmaktayız. İmalat resimlerimizde 2 boyutun yetersiz kaldığını düşündüğümüz için 3D CAD programı kullanmak istedik, SolidWorks de fiyat/performans açısından isteklerimizi en iyi karşılayan CAD programıydı. 
Daha önce çalıştığınız başka bir firma/program var mıydı? Var ise çalışmayı bırakma nedenlerinizi öğrenebilir miyiz?
Daha önceleri AutoCAD programı kullanılmaktaydı. AutoCAD 3D bildiğiniz üzere kullanımı pratik olmayan bir programdı. 
SolidWorks’ün hangi ürünlerini kullanıyorsunuz? Kaç lisansa sahipsiniz?
SolidWorks Professional, SolidWorks Premium, SolidWorks Standart, SolidWorks Composer ve Draftsight kullanıyoruz. Toplamda 8 adet lisansımız var. Yakın zamanda SolidWorks EPDM ile de bu lisanlarımız arasındaki iletişimi kontrol eder hale gelmeyi planlıyoruz.
Lütfen iş süreçlerinizden ve SolidWorks’ün bu süreç içerisindeki yerinden bahseder misiniz?
Müşteri ihtiyacı ve/veya market beklentileri sonucu oluşan ürün ve/veya sistem talebi tasarım fikrini ortaya çıkarmaktadır. Bu fikir tasarım süreci ile 3 boyutlu olarak bilgisayar ortamında modellenir. Bu süreç tamamen SolidWorks ile gerçekleştirilir. Tasarım sürecini imalat süreci takip eder. İmalat sürecinin girdileri (imalat resimleri, ürün listeleri, vs.) SolidWorks ile hazırlanır. İmalat sürecini, test süreci ve dokümantasyon süreçleri takip eder. Dokümantasyon süreci için gerekli resimler de SolidWorks içindeki render programı ile hazırlanmaktadır.
SolidWorks yazılımı kullanmak, size ne gibi faydalar sağlıyor? (Mali, ürün ve zaman anlamında…) SolidWorks çözümleri iş süreçlerinizi ne kadar hızlandırdı? İş geliştirme maliyetlerinizi ne kadar aşağı çekti? Hata oranlarında yüzde kaç oranında bir azalma gördünüz? Ürünlerinizi pazara sürme sürenize nasıl bir etkisi oldu?
SolidWorks programı tasarımı 3 boyutlu göstererek en küçük detayların bile izlenebilmesini ve hataları imalattan önce görmemizi sağlamaktadır. Bu sayede hataların ortaya çıkardığı maliyetleri, prototip maliyetlerini azaltmaktadır. Hatalardan arındırılmış bir imalat sayesinde müşteri beklentilerini karşılayacak kaliteli ürünler zamanında üretilebilmektedir. Tasarım süreci büyük ölçüde kısaltılarak müşteri talebine en kısa sürede cevap verilmektedir.
SolidWorks çözümleri sayesinde Şirketinizin pazar payına ve cirosuna SolidWorks’ün katkısı olduğunu söyleyebilir misiniz?
Kesinlikle yeni tasarım ve inovasyonlarda yeri yadsınmayacak kadar şirkete fayda sağlamaktadır.
SolidWorks kullanımına başladığınız zaman zorluklar yaşadınız mı? Bu süreci zorlaştıracak herhangi bir problemle karşılaştınız mı? 
SolidWorks arayüzü diğer programlara göre öğrenilmesi en kolay olan CAD programıdır. Personelimizin SolidWorks bilgisini almakta olduğumuz eğitimler ile sürekli güncel tutmaktayız. 
SolidWorks çözümlerini diğer şirketlere tavsiye eder misiniz?
SolidWorks tüm süreçlerde çözüm üretebildiği için imalat sektöründeki tüm şirketlere tavsiye ederiz.
“Armada Yazılım, çözüm ortağınız olarak sanki kendi elemanınız gibi çalışıyor. Bu nedenle tüm tasarım ve üretim yapan tüm firmalara öneririz.” 
Armada Yazılım’dan aldığınız satış sonrası hizmetlerden memnun musunuz? (Ürün danışmanlığı, eğitim, teknik destek vb)
Armada Yazılım, kendimizi SolidWorks konusunda özel hissetmemizi sağlamaktadır. Her talebimiz en kısa sürede cevaplanmakta ve sorularımıza çözüm bulunmaktadır.
Armada Portal’ı kullanıyor musunuz? Bu hizmetimizle ilgili yorumlarınız ve önerilerinizi öğrenebilir miyiz?
Armada Portalı teknik destek ihtiyacı olarak kullanmaktayız. Hazır parça kütüphanesi gayet kullanışlı.
Yeni eklenenler, dokümanlar ya da videolar ile ilgili bilgi maili gönderdiğiniz için takibimiz çok rahat oluyor.
Armada Yazılım ile çalışmayı önerir misiniz?
Armada Yazılım çözüm ortağınız olarak sanki bir elemanınız gibi çalışmakta olduğu için herkese öneririz. 
Sizin eklemek istedikleriniz…  
Armada Yazılım ile tanıştıktan sonra SolidWorks ile daha fazla neler yapabileceğimizi öğrendik, onlar olmasa belki de keşfedemeyecektik. Dolayısıyla SolidWorks almak isteyenlere Armada Yazılım’ı öneririm. Armada Yazılım, çalışma süremiz boyunca, programı satan sonra bizi unutan bir satıcı olmayarak gerçek bir çözüm ortağı olduğunu ispat etmiştir. 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir