1000$ ‘ın altında satılan 3D yazıcı kullanılarak gelişmiş protez el yapılabilir mi?

1000$ ‘ın altında satılan 3D yazıcı kullanılarak gelişmiş protez el yapılabilir mi? İngiltere’den  Joel Gibbard bu soruyu kendine sormuş hatta sormakla kalmayıp gerçekleştirerek hem kendine hemde dünyaya bu cevabın yapılabilir olduğunu kanıtlamış. Açık kaynaklı bir proje halinde gerçekleştirilen bu proje ile kolu olmayan engelli insanlar için bir gelişmiş protez el en uygun ve basit şekilde nasıl yapılabilir sorularından yola çıkılmış.
The-Open-Hand-Project-3d-printed-1
Bu proje ile düşük maliyetli ve kolay insan eli yapılabileceğide desteklenmiş oluyor. İlerde basit bir 3D yazıcı ile nelerin yapılabileceğine güzel bir örnek teşkil eden bu proje , aslında 3D baskı teknolojisininde sınırlarını zorlayan bir proje olmuş.
The-Open-Hand-Project-3d-printed-2
Joel Gibbard projeye “Dextrus” adını vermiş. Gibbard bu eli test etmek için 2 yıl önce menejit nedeniyle elini kaybetmiş şef Liam Corbett ile birlikte denemeler yapmış.  Corbett bu elden çok memnun kalmış ve önceki kullandığı protezde el hareketlerini yapamazken bu gelişmiş protez ile daha fazla hareket yapabiliyor.
The-Open-Hand-Project-3d-printed-3
Dextrus, tüm parçalarıyla birlikte hazır halde 1000$ ‘ın altında bir fiyata maledilebiliyor. Tabiki halen geliştirme çalışmaları devam ediyor. Amaç üretim maliyetlerini dahada aşağıya çekebilmek. Bu nedenle daha fazla ar-ge çalışmasına ihtiyaç var ve bu süreç içinde daha çok para gerekiyor. Gibbard bu nedenle crowdfunding kampanyası başlattı. Bu yardım kampanyası ile toplanan paralarla daha fazla geliştirme çalışması yapılabilecek. Gibbard’ın hedefi projeyi belli bir noktaya getirmek için gerekli olan 39000 sterlini toplayabilmek.
Projeyi incelemek ve destek vermek için : http://www.indiegogo.com/projects/the-open-hand-project-a-low-cost-robotic-hand sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haberin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6dI-dNE2yQ0&w=480&h=360] Kaynak: cadcampedia.com

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir