Bitkiler gibi gelişecek bir robot üretiliyor. "Organik Robot"

İtalya’nın önde gelen bilim ve teknoloji kurumlarından biri oluşturduğu çok özel bir ekip ile birlikte aynen organik bitki gibi kök veren mekanik bir robot üzerinde çalışıyor.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GALHb-b5060&w=480&h=360] Çok sayıda distopik filme konu olan bilinç kazanmış robotlar yavaş yavaş gerçek oluyor. İtalyan Teknoloji Enstitüsü’nden Barbara Mazzolai’nin, Living Machines Conferance (Yaşayan Makineler Konferansı)’nda yaptığı yeni sunum kökleri uzayan bir robot üzerine oldu. Aynen bir bitki gibi kök salan PLANTOID adlı akıllı makine, enerjisinin tamamını batarya, güneş ya da rüzgar enerjisine ihtiyaç duymadan direkt olarak gübreden alıyor.
Proje ile görevli olan ekip geliştireceği özel sensörler sayesinde, köklerin ulaştığı yerdeki (gübre gibi) kimyasalları, ısı ve yağ asit seviyesini saniyesi saniyesine ölçebilecek. Bir diğer hedef ise robotun kökleri arasında bir sanal ağ kurabilmek.
robotroots
İşin handikapı ise, içeriği hazırlanan mekanizma büyürken, bir yandan da gücünün kaybedilmemesi. Köklerin birbirleri ile olan iletişimi sayesinde gübreden alınacak olan besin, eğer bu sorun aşılırsa eşit olarak dağıtılabilinecek. Bunun yanında robotun ilerleyen zamanlarda geliştirilerek, çevresideki kaynaklardan beslenmesi ve böylece güçlenmesi hedefleniyor. Böylece robotun bağlı olması planlanan ana cihaz bataryaya ihtiyaç duymadan enerjiye kavuşacak ve çalışmaya devam edecek.
Tıp alanında da kullanılabileceği söylenen sistemin, “hasta içinde gelişecek bir endoskopi arayüzü,” gibi örneklerle büyük kolaylıklar sağlayabileceğine inanılıyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir