3D Yazıcı ile 2 plastik silah üretti ve uyardı!

a3
Denizlili elektrik elektronik mühendisi Ali Boz, geçen Mayıs ayında ABD’de bir grup tarafından üretilen silahın üç boyutlu (3D) yazıcı tasarımının paylaşıldığını ve kendisinin de bu programdan yararlanıp üç boyutlu yazıcı ile 2 plastik silah ürettiğini belirtti. Boz, “Bu program 3D yazıcısı olan herhangi birinin eline geçerse rahatlıkla silah üretebilir. Tehlike büyük” uyarısında bulundu.
Pamukkale Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Teknokent Merkezi’ndeki Tersine Mühendislik firmasında Ar-Ge çalışmaları yapan elektrik elektronik mühendisi Ali Boz, ABD’de ’Defense Distributed’ adlı grup tarafından geçen Mayıs ayında üç boyutlu yazıcı ile üretilen ve çalışan ilk ateşli silahın bir benzerini ürettiğini dile getirdi.
resim
Ürettiği iki plastik silahın özelliklerinden söz eden Boz, “Herhangi bir 3D yazıcısı olan birinin eline program geçtiğinde, herkes çok kolay plastik silah üretebilir. Uyarıyorum, bu silah X-Ray cihazına takılmıyor, mermi çekirdeğinde iz bırakmadığı için de balistik inceleme yapılamıyor” dedi.
’3DABANCA’ ADINI VERDİ
Tıbbi, endüstriyel, mimari malzemeleri üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanarak ürettiklerini kaydeden Ali Boz, “Üç boyutlu yazıcı ile silah üreten ekip, üretilen silahın yazıcı tasarımını internette paylaştı. Daha sonra ABD bu paylaşımı yasakladı. ABD’liler 18 plastik parça kullanıp silahı yaptı. Yayınlandığı anda programı aldım ve 25 Mayıs’ta aynı silahı üç boyutlu yazıcıyla ben de yaptım. Ben 14 parça kullanıp ’3Dabanca’ adını verdiğim ayrı bir silah ürettim. Silah atıldığında tepme yapmıyor, dizaynı çok iyi. Mevcut teknolojik ortamda herkesin silah yapabileceğine dikkat çekmek istiyorum. Üç boyutlu yazıcı ile silah yapılması tüm dünyayı rahatsız etti. Tehlike büyük. Bilim adamı olarak benim görevim toplumu ve yetkilileri uyarmak” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir