Tasarım Nasıl Yapılmalı?

Son yıllarda sanayi sektöründe tasarımlar çok önem kazanmaya başlamıştır. Hemen hemen bütün firmalar istedikleri en ufak bir şeyde bile öncelikle karakalemle bile olsa görebilecekleri bir çizim istenmektedir. Bu durum göz önüne alındığında tasarımlar her geçen gün daha fazla artmaktadır. Tasarım denildiğinde, genel olarak aklımıza grafik tasarımları gelmektedir. Bunun yanında animasyon tasarımları, model tasarımları, makine tasarımı vb. tasarımlar akla gelmesi gerekmektedir.

Bu yazıda ilk olarak tasarım hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra makine tasarımlarını yaparken nasıl bakılması gerektiği hakkında bilgi verilmiştir.

Tasarım, bir planın, bir nesnenin ya da bir inşaat süreci içinde (mimari çizimler, mühendislik çizimleri, iş süreci vb.) yaratılması anlamına gelmektedir.
Genellikle uygulamalı sanatlar ve görsel sanatlar, mühendislik, mimari, peyzaj ve diğer yaratıcı işler çerçevesinde ele alınır. Hem bir isim hem bir fiil (tasarlamak) olarak kullanılır. Tasarlamak, yeni bir obje veya ürün (makine, mobilya, endüstriyel ürün vb.), mekan ve alan (yapı, peyzaj) için bir plan yaratma ve geliştirme sürecine işaret eder. Tasarı ise hem son plan veya taslak (bir çizim, modelleme vb.); ya da bir plan veya taslağın sonucu (üretilen bir obje, ürün, mekan ve alan) için kullanılır.
Günümüzde tasarımın birçok alanı bulunmaktadır. Görsel sanatlar içinde en bilinenlerinden grafik tasarım olmak üzere,mimarlık, iç mimarlık, mühendislik, peyzaj tasarımı, endüstriyel tasarım ve moda tasarımını örnek gösterebiliriz.
İster meslek lisesinde olun ister üniversitede, ilk olarak öğrenmemiz gereken konulardan biride elde çizim yapmaktır. Okuduğunuz bölüm gereği ilk olarak teknik resim öğreniyoruz, arkasından tasarım etabına geçiş yapıyoruz.
Makine Tasarımcısı olan insanın hayal gücü olmadığı taktirde ne kadar çaba gösterse de istediğini elde edemeyebilecektir. Makinecilerin en önemli özelliği bu durumdur. İnsanoğlunun hayal gücü ile yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Makineciler için önemli olan hayal edilen, düşünülen ve göz önünde tasarlanan bir şeyi çizerek ortaya çıkarabilmektir.
Herhangi bir firmada çalışırken patron ya da Tasarım Sorumlusu yeni bir tasarım yapılmasını istediğinde hiçbir zaman bilmiyorum kelimesini kullanmamak gerekir. Çünkü makineci insanin hayal gücünün sınırı olmaması gerekir. İlk olarak istenilen tasarımla ilgili gerekli olan araştırmalar yapılmalı, bu araştırmalar sonucunda kafada hazırlanmış olan taslağın önce kara kalem ile bir kağıda dökmek daha mantıklı olur. Çünkü oluşturulacak tasarımda hem el yeteneği hem de kafada tasarımı yapılan çizimin ön çalışmaları detayları olarak ortaya çıkacaktır. Hazırlanan bu taslak, eksiklikleri görme ve tasarımda gerekli olacak hazır malzemelerin belirlenmesini sağlayacaktır.
Kara kalem tasarımları ile hazırlanan projelerde, iç detay montajın 3 boyutlu görünümü detaylı olarak görülememektedir. İç detayların hazırlanması kara kalem çizimlerinde daha fazla süre almakta ve bu da imalatı geciktirmektedir. Makinenin parçalarının iç detayları bittikten sonra montajı yapılmaya başlanır. Montajda bu iç detaylar 3 boyutlu olarak değil, ön görünüş, yan görünüş, üst görünüş gibi görünüşlerden belirli kesitler alınarak gösterilmektedir. Bunun yanında tasarımda gerektiğinde özel kesitler alınıp, alınan bu kesitler belirli ölçeklerde büyültülerek gösterilmesi gerekmektedir. Gösterilmesi gereken bu özel kesitlerin hazırlanması da çok zaman almaktadır.
Artık ilerleyen teknoloji ile elde çok detaylı kara kalem çizimlerinin sonu gelmiştir. Bunun yerini bilgisayar ortamında SOLIDWORKS gibi 3 boyutlu CAD programlarında hazırlanan tasarımlar yer almıştır. Bilgisayar ortamında tasarımların yapılması, kara kalem ile yapılan tasarımlardan daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Çünkü kara kalem ile yapılan tasarımlarda herhangi bir hata, o kısmı silme veya çizimi atarak yeni baştan başlamaya sebep olmaktadır. Fakat bilgisayar ortamında yapılan bu hatlar çok çabuk ve tehlike arz etmeden hemen giderilerek imalata yansımaz. SOLIDWORKS gibi yazılımlarda tasarımları hazırlamak daha hızlı olduğundan imalat da daha hızlı başlayacaktır. Tasarım bittikten hemen sonra imalata başlamadan önce tasarım ile ilgili maliyet analizleri, zaman analizleri, ürün analizleri de yapılarak süreci daha çok hızlandıracaktır.
Kaynak: muhendisce armada yazılım logo_küçük

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir